eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elkérte a cigányzenész hegedűjét a New York-i filharmonikusok vezetője

Tizennégy év után, pénteken és szombaton este ismét Budapesten adnak koncertet a New York-i filharmonikusok. A New York-i Filharmonikus Zenekart péntek és szombat este Lorin Maazel vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A világhírű karmester, zeneszerző és hegedűművész 2002 óta a New York-i Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

Európai turnéjuk két budapesti koncertjén más-más programmal lépnek a magyar közönség elé, ami ritkaságszámba megy a hasonlóan elismert filharmonikus zenekarok között is.

A péntek esti koncert darabjai közül kiemelkedik Bartók Béla Concertója, amelynek kapcsán Lorin Maazel elmondta: nagy megtiszteltetés számára Bartók darabját Magyarországon, a róla elnevezett hangversenyteremben dirigálni.

A karmester nem először vezényli a magyar zeneszerző egyik darabját Budapesten.

Évekkel ezelőtt a Magyar Állami Operaház Zenekara élén a Csodálatos mandarint dirigálta, de már a '70-es években is járt Magyarországon, akkor még a Clevelandi Szimfonikus Zenekar vezetőjeként.

"Zenéje heves, színes ritmikus"

"Fiatalkoromban Bartók az ifjú zenészek hőse volt, mert egyesítette mindazt, ami akkoriban érdekelt minket" - mondta az InfoRádiónak Lorin Maazel arra a kérdésre, hogy milyen a személyes viszonya Bartók Béla munkásságához.

Majd így folytatta: "a zenéje heves, színes, ritmikus volt, néhol atonális hangokkal kisérve. Szenvedélyt és életet vitt a muzsikájába, emellett sok mindent átemelt a magyar népzenei hagyományból, és tette mindezt egy rendkívül kifinomult mester tehetségével".

Miközben Bartók Béláról és magyarországi tapasztalatairól emlékezett meg, Lorin Maazel egy anekdotát is megosztott a koncerteket beharangozó tájékoztató résztvevőivel.

Maazel a Gundelben is hegedűt fogott a kezébe

"Hegedűművészként az egyik hobbim az volt, hogy cigányzenészek stílusában, magyar zenét játszottam. Pár évvel ezelőtt, mikor Magyarországon jártam, a Gundelben vacsoráztam, ahol egy nagyszerű roma hegedűs játszott. Mikor megtudta, hogy én is hasonló stílusban szoktam játszani, felkért, hogy tegyem meg. Mivel több bort ittam a kelleténél, voltam olyan bolond, hogy beleegyeztem. Fél órával később még mindig játszottam és nagyon élveztem. A végén azt mondtam neki, hogy bár nem vagyok olyan jó, hogy elvegyem az állását, de talán voltak pillanatok, amikor a játékommal kicsit megszorongattam."

Lorin Maazel vezényletével a New York-i Filharmonikusok péntek és szombat este fél 8-tól lépnek fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×