eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Egyszer csak kiderült, hogy ez egy vers"

Gyermekkorában cserfes volt, később azonban inkább írni kezdett. Mint mondta, az írás nála periodikusan visszatérő biológiai igény, mint ahogy a versek olvasása is. Rakovszky Zsusza az InfoRádióban beszélt legújabb, Visszaút az időben című kötetéről és az írás folyamatáról annak kapcsán, hogy idén ő vehette át az Aegon Művészeti Díjat.

Úgy tűnik nekem, hogy ön verbálisan nem a szavak embere. Miért?

Nem tudom. Állítólag gyermekkoromban reggelről estig beszéltem, aztán történt valami, amitől elhallgattam.

Nagyon közhelyes kérdés. Azért mert az írást kifejezőbbnek érezte?

Igen. Nem tudom, hogy a kettő hogyan függ össze. Biztos van valamilyen mélylélektani magyarázat. Az ember már régen ír, mire elgondolkodna azon, hogy miért ír. Nem is rólam van itt szó, hanem inkább az emberi lényről kellene többet tudnunk ahhoz, hogy magyarázatot adjunk arra, miért csinál ilyet, hogy érzelmeit és gondolatait kötött szótagszámú sorokba préseli bele.

Van ötlete?

Hogy velem hogyan történik, azt még csak tudom, de hogy miért, azt nem. Velem úgy történik, hogy periodikusan visszatérő biológiai igény, hogy egy darabig nem írok és nem is olvasok verset, aztán egyszer csak rám jön, és akkor azonnal muszáj lekapnom egy kötetet a polcról. Az írással is így vagyok.

Van egy ötlet? Egy gondolat? Vagy egy érzés, amit papírra kell vetni?

Ez sokat változott az elmúlt 25-26 évben. Eleinte inkább egy gondolat volt és annak igyekeztem versformát találni, ami nem biztos, hogy jó. Akkoriban azt szoktam mondani, hogy én inkább a szememmel írok, mint a fülemmel. Inkább egy kép volt meg előbb, nem egy sortöredék, mint másoknál. De ez sokat változik, ez is egy periodicitás, hogy a forma felől, egy gondolat felől, vagy egy sorkezdet felől közelítek-e meg egy verset. Ez olyan értelemben kötöttség, hogy nem én mondom meg, hanem magától jön.

Hogyan mutatná be az olvasóknak a kötetét?

Majdnem teljesen követi időrendben a megjelent köteteket. A végén volt egy kis gond, hogy a legújabb verseket hogyan soroljuk be. De a többi egyszerűen időrendben jöttek egymás után a versek, ha van is benne valamilyen szerkezet, az is spontán alakult ki.

A legfrissebb verseket mi jellemzi?

Hosszúak. Azt hiszem ez a legjellemzőbb rájuk, hogy kevés számú versből jött össze egy kötetni anyag. Dacára hogy versek, azt is mondhatnám néhányra, hogy epikusak. De ez sem igaz mindegyikra. Van köztük olyan, amelyik hosszan változtatta az alakját. Először azt hittem, hogy egy próza lesz belőle, később azt hittem, hogy egy színdarab, aztán egyszer csak kiderült, hogy ez egy vers lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×