eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szófia, 2024. március 18.Marija Gabriel bolgár külügyminiszter, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt jelöltje kormányalakítási megbízást vesz át Rumen Radev bolgár elnöktől Szófiában 2024. március 18-án. Gabriel a legutóbbi választásokon győztes GERB és a második helyen végző liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) párt közötti hatalommegosztási megállapodás alapján alakíthat kormányt, miután kilenc hónapon át a PP adta a miniszterelnököt.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Bulgáriában újabb előre hozott parlamenti választásokat tartanak

A Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt is elutasította az államfő kormányalakítási felkérését.

Az ITN lépésére azután került sor, hogy a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért-Demokratikus Erők Szövetsége (GERB-SZDSZ) pártszövetség és koalíciós partnere, a Folytatjuk a változást (PP) egyaránt kijelentette, hogy nem tudott új kormányt létrehozni.

Ivajlo Vlagyimir Vlagyivicsev, a párt szóvivője, aki visszaadta a mandátumot az államfőnek, azt mondta: "Köszönjük a bizalmat, és megértjük a nehéz helyzetet, amelybe az alkotmány szükségtelen módosítása hozta önöket. A többség, amely elfogadta (ezt a módosítást), káros. Örülünk, hogy a kilenchónapos hatalmi agónia véget ért, (vissza kell térni) a szavazóurnákhoz".

Rumen Radev azt mondta, ebben a helyzetben megkezdi ügyvezető miniszterelnök keresését, hogy megalakítsa a technikai kabinetet, amelynek feladata az előre hozott választások megszervezése lenne.
Bulgáriát a 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta belpolitikai bizonytalanság sújtja. A 2023. áprilisi választásokig az országot a Radev által kinevezett ügyvivő kormányok irányították, mivel nem volt stabil választott koalíció.

A hónap elején Marija Gabriel külügyminiszter nem tudott kormányt alakítani, miután március 5-én lemondott Nyikolaj Denkov, a PP miniszterelnöke. Denkov azért távozott, hogy a GERB-SZDSZ kilenc hónapig vezethesse a kormányt, ahogyan arról a tavalyi választások után megállapodtak. Szerdán ő is elutasította Radev kormányalakítási felkérését.

A tavaly áprilisi választásokon a GERB-SZDSZ végzett az élen, 69 mandátumot szerezve a 240 fős parlamentben. A PP által vezetett blokk 64 helyet szerzett. Két év alatt ez már az ötödik választás volt az országban.Az alkotmány értelmében a bolgár parlamentnek nem kell feloszlatnia magát az előre hozott választások előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×