eur:
389.37
usd:
361.44
bux:
68404.35
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Novák Katalin köztársasági elnök (j3), Kató Béla református püspök (b), Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke (j), Tóth Anna intézményvezető (j2) és Antal Árpád polgármester (takarásban) a sepsiszentgyörgyi Szilvássy Carola Református Szeretetotthon avatásán 2023. május 28-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Novák Katalin Sepsiszentgyörgyön: "megharcoljuk a szabadságot, ha kell"

"A bajban lévő pedig előbb keres segítséget okostelefonján, mint közvetlen környezetében" - sorolta a magyarság közösségi kihívásai között egy szeretetotthon avatóünnepségén a köztársasági elnök.

A magyarok békességre vágynak a családban és a közéletben, békességre Székelyföldön, Magyarországon, Európában, ezt a békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni - hangoztatta Novák Katain vasárnap Sepsiszentgyörgyön a Szilvássy Carola Református Szeretetotthon avatóünnepségén.

A köztársasági elnök rámutatott: minél nehezebbek az idők, annál többet kell tenni az elesettekért, ezért is példamutató a most felavatott csaknem száz férőhelyes idősotthont megálmodó sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztény Alapítvány szolgálata.

Úgy értékelte: az idősotthon névadójának - az első világháborúban ápolónőként is tevékenykedő, jótékonykodó és adományokat gyűjtő, a kolozsvári Református Nőszövetség élén elnöki tisztséget betöltő, a "szabályokat csak a legszükségesebb mértékig követő" - Szilvássy Carola élete jól példázza, hogyan lehet a szabadságot a szeretet szolgálatába állítani.

"Mi, magyarok a Székelyföldön és az anyaországon egyaránt a szabadságot vágyjuk, szeretjük és megharcoljuk, ha kell. Ezt az újra és újra megharcolt külső és belső szabadságot állítjuk a szeretet szolgálatába" - mondta Novák Katalin.

Megállapította, hogy most nehéz idők járnak: emelkednek az árak, a viszonylagos bőség évei után szűkebb esztendők köszöntöttek be, a szomszédban rettenetes háború dúl, amelyben magyarok is nélkülöznek, életveszélyben vannak, az életüket áldozzák, ezért a magyarság békességre vágyik.

"A növekvő békétlenségben akkor tudunk békét teremteni, ha még jobban figyelünk azokra, akiket nehéz észrevenni: a betegekre, a szegényekre, az idősekre. Kötelességünk a rászorulók felé fordulni, akkor is, ha gyarapodunk és akkor is, amikor szűkölködünk" - szögezte le Novák Katalin. Hozzátette: míg korábban világszerte megkérdőjelezhetetlen volt a hagyományos közösségekben élő emberek felelőssége a családért és a rokonságért, ma már a hagyományos életforma eltűnőben van, még Székelyföldön is.

De vajon el kell-e fogadni, hogy

  • kevesebb a nagycsalád,
  • a későn született unokák ritkábban találkoznak a nagyszülőkkel,
  • a megoldandó feladatok között "szétforgácsolódó" középkorosztály nem tud a gyakran távol lévő szülőkről gondoskodni,
  • a szomszédok már nem ismerik névről egymást,
  • a templomok csak ünnepekkor telnek meg,
  • a bajban lévő pedig előbb keres segítséget okostelefonján, mint közvetlen környezetében

- tette fel a kérdést a köztársasági elnök.

"A mi közös válaszunk is ezekre kérdésekre a szeretet, s a szeretettel tápált küzdelem az erős, nagycsaládokért, az időben vállalt gyermekekért, a fiatal és idős korosztályok közötti összefogásért, az egymásra figyelő támogató, élő közösségekért, a gyarapodó gyülekezetetekért, az összetartó magyar nemzetért. Ebben a küzdelemben számíthatnak ránk, s mi számítunk Önökre" - jelentette ki Sepsiszentgyörgyön a magyar köztársasági elnök.

Hozzátette: a családot helyettesíteni más nem tudja, de szükség van a családokat segítő, erős intézményekre, amelyek idővel maguk is közösséget formálnak, az egyházi közösségek több évszázados múltra visszatekintő segítő munkájára, szeretetszolgálatára.

Novák Katalin délelőtt a sepsiszentgyörgyi vártemplomban vett részt a pünkösdvasárnapi istentiszteleten, majd - Kató Béla erdélyi református püspökkel közösen - felavatta a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium elemi iskolájának szintén magyar állami támogatással emelt új épületét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

A bécsi Kinsky-palotában található im Kinsky aukciósház áprlis 24-én bocsátotta árverésre a nemrég előkerült Klimt alkotást. 1917-18-as „Bildnis Fräulein Lieser” vagy „Fräulein Lieser portréja” című festmény, amelyet az osztrák művész egyik utolsó alkotásának tartottak, az elmúlt hónapokban hatalmas izgalmat keltett a műtárgypiacon. A licit 28 millió euróról indult, a majdnem egy évszázadig nem látott portrét végül 30 millió euróért, a 30-50 millió eurós becsérték alsó határán értékesítették. Ez nem tartalmazza az aukciósház jutalékait és díjait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×