eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kirohant a pénzügyminiszter: "Megdöbbentő ez a felfuvalkodottság"

Hiányos ismeretek, önteltség és fennhéjázás - ezekkel a szavakkal jellemezte a német pénzügyminiszter a vezető bankárokat. A frontális támadást a Financial Times című lap német kiadványában intézte a bankárok ellen.

Horst Köhler államelnök csütörtökön a vezető cégek élén álló menedzserek anyagi mohóságát ostorozta, pénteken Peer Steinbrück a bankárok ellen fakadt ki.

A Financial Times című újságnak adott nyilatkozatában a pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a bankok élén álló vezetők sok esetben képtelenek megbirkózni az üzleti élet kihívásaival.

Konkrétan a főleg középvállalkozások számára létesült Német Ipari Bank, az IKB és a szász tartományi bank vezetőségét említette.

Mindkét bank súlyos helyzetbe került, miután igencsak kockázatos amerikai hitelügyletekbe kezdtek és ezáltal csaknem csődbe juttatták a két bankot.

Míg a szász állami bankot egy másik német tartomány, Baden-Württenberg központi pénzintézete segítette ki a válságos helyzetből, az IKB esetében pénteken ismét a pénzügyminiszternek kell közbelépnie, mert a nyár folyamán megígért 3 és fél milliárd euró gyorssegélyből folyósított összegek eddig nem tudták egyensúlyba hozni a bank ügyleteit.

Peer Steinbrück szerint az IKB esetében nemcsak pénzügyi támogatásra lenne szükség, hanem az államügyészség közbelépésére is.

Mint a pénzügyminiszter fogalmazott, megdöbbentő az a felfuvalkodottság, amellyel a bank vezetői megpróbálják elhitetni, hogy mindenkinél okosabbak, miközben teljes csődbe vezetik a reájuk bízott intézményt.

Peer Steinbrück a pénzügyi piacon mutatkozó legújabb válságot egyebek között az átláthatóság hiányára vezette vissza és sürgette, hogy a bankok befektetési tevékenységét az eddiginél fokozottabban ellenőrizhessék a nemzeti bank illetékesei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×