eur:
389.3
usd:
362.05
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Tömegközlekedési sztrájk angol módra

Általános közlekedési sztrájk Londonban már rég nem volt, de a metrósok gyakran tartanak munkabeszüntetést. Márpedig egy nyolcmillió lakosú és külföldi látogatóktól hemzsegő metropoliszban a metró sztrájkja is káoszt okoz.

A legutóbbi metró-sztrájk kiadós volt, egy keddi napon este fél hétkor kezdődött és szerda este fél hétig tartott.

Ilyenkor a metrósok bemennek a munkahelyükre, tengenek-lengenek, és az állomások bejáratánál udvariasan közlik az utazni vágyókkal, hogy a szerelvények nem közlekednek, egyben elmondják sérelmeiket.

Egy nyolcmillió lakosú és külföldi látogatóktól hemzsegő metropoliszban a metró sztrájkja is káoszt okoz, hiszen reggelente kétmillióan indulnának munkába a járatokon.

A sztrájk idején a londoni közlekedési vállalat minden gurulásra fogható autóbuszt munkába állított, ezer extra buszt, de ennek csak az lett a vége, hogy másztak az emeletes, piros masztodonok az utakon, egymást akadályozták az előrejutásban.

Az eddigi nagy sztrájkok idején a közlekedési vállalat mindig talált sztrájktörőket, főként olyan alkalmazottakat, akik nem szakszervezeti tagok, tehát 20-30 százalékban működtetni tudták a járatokat.

Hosszú évekkel ezelőtt volt egy teljes bérsztrájk Londonban, amikor három napon át semmi sem járt. Akkor a londoniak felvették egymást, lehetett autóstoppolni. Manapság kihalt az emberekből a közösségi segítőkészség.

Mi lenne hasonló sztrájk esetén? Néhány éve, a tűzoltósztrájk alkalmával, a hadsereget vetették be, ódivatú katonai tűzoltókocsijaival, és fiatal katonák a nagy létráskocsik vezetésére vállalkoztak, több balesetet okozva.

Ma nehéz lenne bevetni katonákat, mert a sereg jelentős része Afganisztánban, Irakban s más távoli vidékeken állomásozik.

A londoni közlekedési vállalat alkalmazottai mostanában viszonylag elégedettek a munbkakörülményeikkel. Igaz, angolt már alig látni közöttük.

Turbános hinduk és szakállas pakisztániak ülnek a volán mögött. Ha valamelyik sofőr távolról angolnak tűnik - az lengyel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×