eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A rakétapajzs nem tartja vissza Oroszországot

A Lengyelországba tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer nem gátolhatja Oroszország közép-európai ambícióit, mondta az InfoRádiónak Sz. Bíró Zoltán. A szakértő hozzátette, Oroszországnak elsősorban gazdasági és üzleti céljai vannak a régióban.

Az az elfogórakéta-rendszer, amelyet az Egyesült Államok tervei szerint Lengyelországba telepítenek majd, nem alkalmas eszköz arra, hogy Oroszország közép-európai üzleti ambícióit korlátozza - mondta az InfoRádiónak a szakértő.

Sz. Bíró Zoltán úgy véli: Oroszország önbizalomnal teli, határozott politikát folytat, amihez alkalmazkodnia kell Kelet-Közép-Európának, Nyugat-Európának és az Egyesült Államoknak is.

Az Oroszország-szakértő elmondta: a cél az államok számára elfogadható kompromisszumok kialakítása, a rakétarendszer azonban szerinte aligha alkalmas nyomásgyakorló eszköz.

Oroszoszág a szakértő szerint elsősorban energetikai területen szeretne hosszú távú pozíciókat szerezni, ezt azonban - véli Sz. Bíró Zoltán - valószínűleg nem kapcsolja politikai feltételekhez olyan országok esetében sem, amelyekkel Moszkvának nem kifejezetten jó a viszonya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×