eur:
389.91
usd:
362.03
bux:
68420.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Monetáris tanács: 25 bázispontos alapkamat emelés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 8,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. A testület továbbra is szigorú monetáris kondíciókat érvényesít annak érdekében, hogy a 3 százalékos inflációs cél megvalósuljon 2010-re - hangsúlyozta Simor András jegybankelnök a döntés után.

A döntésről kiadott közlemény szerint a monetáris tanács továbbra is úgy látja: a magyar gazdaságot visszafogott növekedés és a belföldi, valamint nemzetközi eredetű költségsokkok hatására az inflációnak a korábban vártnál lassabb ütemű csökkenése jellemzi.

A monetáris politikát már rövid távon is jelentős felfelé mutató kockázatok terhelik, ennek is szerepe volt a kamatemelési döntésben. A monetáris tanács elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél mellett, és meg kívánja előzni az inflációs sokkok áttételes hatásait.

A döntés után Simor András jegybanelnök hangsúlyozat: a monetáris tanács biztos többséggel szavazta meg a 0,25 százalékpontos kamatemelést, és továbbra is szigorú monetáris kondíciókat érvényesít annak érdekében, hogy a 3 százalékos inflációs cél megvalósuljon 2010-re.

"Nem kötelezzük el magunkat egyik irányban sem, tehát a monetáris politika további szigorítása, illetve a kamat tartása egyaránt elképzelhető a jövőben" - jelezte az MNB elnöke.

A világ jegybankjai az utóbbi időben újraértékelték az inflációs folyamatokat, s úgy tűnik, hogy az inflációt nagyobb veszélynek ítélik, mint a növekedési kockázatokat - felelte egy kérdésre az MNB elnöke.

Simor András elmondta: a kamatemelés után nem zárható ki további forinterősödés, de a forint árfolyamának csak egyik tényezője a kamat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×