eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyurcsány: óvnám magunkat az egyoldalú törekvésektől

Az Európai Unió országainak csak közös energiapolitikával van esélyük arra, hogy a monopolhelyzetben lévő ellátókkal szemben javítsák helyzetüket - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az amerikai kamarák által Budapesten rendezett regionális energiafórumon.

Az Európai Unió országainak csak közös energiapolitikával van esélyük arra, hogy a monopolhelyzetben lévő ellátókal szemben javítsák helyzetüket, mondta Gyurcsány Ferenc az amerikai kamarák által Budapesten rendezett regionális energiafórumon.

Az Európai Unió nagy mértékben függ a területén kívüli energiaforrásoktól, és az Európai Unión belül Magyarország az, amely a leginkább rá van utalva az importált energiára, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormányfő szerint az energiaforrások és az ellátási útvonalak számának növelése segíthet csökkenteni ezt a függőséget, de az Európai Unió országainak meg kell találniuk annak a módját is, hogy közösen lépjenek fel a szállítókkal szemben.

"Diverzifikálja, ha lehetséges beszerzési források és másodsorban beszerzési útvonalak tekintetében. Abban is érdekeltek vagyunk, hogy ha az eladói oldal kevés szereplős, akkor növeljük a vásárlói oldalon az együttműködést" - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: húsz éven belül 50 százalékkal nőhet Európa fosszilis energiafelhasználása, és Magyarországnak is rövidesen valamilyen módon növelnie kell áramtermelését.

Más források mellett az atomegeria felhasználását is mérlegelni kell, tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki az energiafórumon nem kerülte meg a MOL és OMV ügyét sem.

"Ezt közös belátáson alapuló, közös terveket szolgáló együttműködésnek gondolom, olyannak, amely nem egymás rovására próbálja meg érvényesíteni valamelyik vállalat érdekeit, hanem a közös célokat és a közös eszközöket keresve. Különösen óvnám magunkat attól, hogy ilyesfajta egyoldalú törekvésekhez államok és kormányok nyújtsanak segítséget" - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő után felszólaló Nani Beccalli, a GE International olasz elnöke azt mondta: Gyurcsány Ferenc politikushoz illő körültekintéssel fogalmazott, ő viszont egyenesen kimondja: Közép-Európa országai számára egyedül az atomenergia jelenthet megoldást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×