eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyurcsány: meg kell vizsgálni az atomenergia-termelés bővítését

Más források mellett a nukleárisenergia-termelés bővítésének lehetőségét is meg kell vizsgálniuk a hazai szakembereknek - mondta a miniszterelnök az Első Regionális Energia Fórumon. Soros György üzletember a rendezvényen arról beszélt, hogy a fosszilis energiaforrások szűkössége és azok rossz területi elhelyezkedése jelenti a legnagyobb gondot.

Más források mellett a nukleárisenergia-termelés bővítésének lehetőségét is meg kell vizsgálniuk a hazai szakembereknek - közölte Gyurcsány Ferenc a Parlamentben, az Első Regionális Energia Fórumon.

A miniszterelnök hangsúlyozta: erre azért van szükség, mert 20 éven belül 50 százalékkal nőhet Európa fosszilisenergia-felhasználása, így Magyarországnak érdemben kell növelnie a mintegy 6 ezer megawattos áramtermelő képességét.

A kormányfő kiemelte: a közép-kelet-európai régióban mutassunk példát az Európai Uniónak, hogy képesek vagyunk hatékonyabb együttműködésre az energiapolitika terén.

Európa bizonyos energiaforrások tekintetében jelentősen függ az unión kívüli energiaforrásoktól, ezért előtérbe kerül a diverzifikáció, az, hogy miként lehet csökkenteni a kiszolgáltatottságot - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: Magyarországnak érdeke a diverzifikálás, elsősorban a beszerzési források, másodsorban pedig az útvonalak tekintetében.

A kormányfő szerint tudás- és tőkeintenzív modernizációra, alapvetően nyitott gazdaságra van szükség, amely képes befogadni a tudást, a tőkét, az új technológiát.

Ha az eladói oldalon kevés a szereplő, akkor növelni kell a vásárlói oldal együttműködését - vélekedett Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a MOL és az osztrák OMV közötti vitáról azt mondta: az államok ne nyújtsanak segítséget az egyoldalú törekvésekhez, és csak a közös belátáson alapuló közös terveknek lehet jövőjük.

Kikerülhetetlen a nukleáris energia

A General Electric elnöke a fórumon arról beszélt, hogy a közép-kelet-európai országoknak nem saját nemzeti érdekeik mentén, hanem összefogva érdemes felkészülniük az energetikai és versenyképességi kihívásokra.

Nani Beccalli úgy vélte, hogy a jövő energetikai fejlesztéseinél kikerülhetetlen a nukleáris energia, ha az életszínvonal növelése, a társadalmi stabilitás, és a klímaváltozás lassítása egyszerre cél.

Az alternatív energiaforrások csak az igények kis százalékát elégíthetik ki - emelte ki a General Electric elnöke.

Hozzátette: 25 éven belül a világ energiafelhasználása 60 százalékkal emelkedik.Soros: Nincs szabályos demokrácia Oroszországban

A fosszilis energiaforrások szűkössége és azok rossz elhelyezkedése jelenti a legnagyobb gondot pillanatnyilag - vélekedett Soros György a rendezvényen.

Kiemelte: Oroszországban, Iránban és Venezuelában nincs szabályos demokrácia, mert a politikai vezetők az olajjövedelmek birtokában az egész rendszert kezükben tartják.

Soros György szerint Oroszországban a Gazprom és a Rosznyeft pénzeli az uralkodó klikkeket.

Jelenleg a legnagyobb fenyegetést a Kínában épülő és tervezett szénerőművek jelentik, amelyek több kárt okoznak, mint amennyi előnnyel az összes alternatív energiaforrás felhasználása járhat - hangsúlyozta Soros György.

Kifejtette, hogy Brazíliában cukornádból a mostaninál tízszer több etanolt lehetne előállítani, ha az Egyesült Államok és Európa megszüntetné a túl magas etanol vámokat.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×