eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A cseh korona erősödött, a forint gyengült

A 25 bázispontos cseh alapkamat-emelés hatására erősödött a cseh korona. Barcza György a K&H Bank vezető közgazdásza szerint az a tény, hogy a szokásos tendenciákkal szemben a forint nem erősödött együtt a koronával, sőt, gyengült az euróhoz képest, arra a folyamatra hívja fel a figyelmet, hogy a megindult a tőkekivonás a kockázatosabb országok piacairól.

A K&H Bank vezető közgazdásza az InfoRádióban elmondta: a magyar fizetőeszköz gyengülése akár hetekig is elhúzódhat.

Barcza György hozzátette: Csehországban az alapkamat a régióban a legalacsonyabb volt korábban, ezért sokan a viszonylag olcsón megszerezhető koronát a régió magasabb kamatokat ígérő országaiban fektették be.

A cseh kamatszint emelése azonban egyre drágábbá teszi ezeket az ügyleteket, így a tőkeáramlás megfordulni látszik.

A kamatváltoztatásnak köszönhetően az elmúlt napokban a cseh korona volt a régió egyetlen valutája, amely megőrizte árfolyamát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×