eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Már nem kell sokat várni a pozitív adóslistára

A tervek szerint jövő áprilistól már működik az a nyilvántartási rendszer, amelyből kiderül, mennyire vannak eladósodva a hitelfelvevők, és megbízhatóan törlesztették-e a korábbi tartozásukat.

Az adatbázisba mindenki automatikusan bekerülne, aki hitelt vesz fel - mondta az InfoRádióban Gaál Gyula miniszterelnöki megbízott. Ahhoz azonban az ügyfél hozzájárulása szükséges, hogy ebbe betekinthessen valaki.

Aki például egy újabb hitelt akar igényelni egy másik pénzintézetnél, eldönthetné, hogy betekintést enged-e a banknak az adatbázisba, amelyben a saját azonosítási adatai is szerepelnek.

Gaál Gyula szerint ez a jó adósoknak, azaz a mindig időben törlesztőknek megérné, hiszen így kevésbé kockázatos ügyfélnek minősítené őket a bank, és olcsóbban folyósítana számukra hitelt.

Aki azonban fontosnak tartja a személyes adatai védelmét, megtilthatná a betekintést, bár lehetséges, hogy így magasabb kamatra kell számítania.

A javaslatról legkésőbb jövő tavasszal dönthet a parlament, így Gaál Gyula szerint a változtatások 2008 áprilisától léphetnének hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×