eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Örüljünk, hogy nem rendezhetünk Eb-t!"

Minden bizonnyal kisiklott volna a konvergenciaprogram, ha Magyarország - Horvátországgal együtt - megkapta volna a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezési jogát - mondta az InfoRádióban Csaba László közgazdász, egyetemi tanár.

A gazdasági szakember szerint sok kihívással kellett volna szembesülni, ha Magyarország kapta volna a rendezés jogát. Ilyen például a futball-huliganizmus.

A brit, a holland vagy a német szurkolók viselkedésével ugyanis olyan országok sem tudnak megbirkózni, amelyekben a rendőrség hozzászokott a tömegtüntetésekhez.

A rendezés gazdasági kérdéseinek felvetésére Csaba László egy régi viccet emlegetett, amelyben azt kérdik: "miért nem harangoznak?".

A válasz: "ennek 75 oka van, meg az, hogy nincs harang". Azaz jelenleg egyetlen olyan stadionunk sincs, amely megfelelne az Európai Labdarúgó Szövetség követelményeinek - mondta a közgazdász.

Az építkezést most kellene elkezdeni. Bár sokan emlegették, hogy ebbe be lehetne vonni a magántőkét is, a gazdasági szakember még egyetlen tanulmányt sem látott, amely a megvalósításról szólt volna.

Sőt, még arról sem látott pontos adatokat, hogy mennyibe kerülne a stadionépítés. Egyesek 50-100 milliárd forintokat emlegettek, ez azonban nagyjából csak a kiadások harmadát fedezné - vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy mekkora adóemelésből lehetett volna a forrásokat előteremteni, Csaba László azt felelte: a létesítményeket 2009-ben és 2010-ben kellett volna átadni.

Ezek a választást megelőző évek, amikor pedig nem szokása a kormányoknak adót emelni - tette hozzá.

Mivel a makrogazdasági adatokat az emberek többsége nem nézi, legfeljebb csak a világbank vagy Brüsszel, a futballistákat pedig szívesen látják az emberek, a szakember azt gyanítja, hogy a beruházásokat nem adóemelésekből, hanem az államadósság növelésével valósította volna meg az állam.

Ez pedig a konvergenciaprogram kisiklásához vezetett volna, amelyért most sok áldozatot hoznak az emberek - mondta Csaba László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×