eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ma lenne ötvenéves Gál Tibor

Csütörtökön lenne ötvenéves Gál Tibor. A 2005. február 10-én Dél-Afrikában, autóbalesetben elhunyt borász születésnapján Egerben parkot és szobrot avat, valamint emlékestet szervez az Egri Borbarát Hölgyek szervezete, karöltve az önkormányzattal. Gál Tibortól csak tanulni lehetett - mondta az InfoRádiónak pályatársa, Heimann Zoltán.

A szakember úgy fogalmazott: Gál Tibor mindig is büszke volt magyarságára, miközben a világ számos pontján adott borászati tanácsokat a termelőknek.

Sokáig külföldön tevékenykedett, mégis hazajött, és ezzel mindannyian nyertünk - mondta Heimann Zoltán, a borász pályatársa, aki szerint Gál Tibortól sokat lehetett tanulni, gyakorlata és magabiztossága óriási érték volt.

Gál Tibor mindig is hangsúlyozta, hogy az egyéni érvényesülés mellett minden borásznak tennie kell az egész magyar borkultúráért és a magyar borokért - tette hozzá a pályatárs.

Borászparkot tervezett

A Borbarát Hölgyek Egyesülete részben Gál Tibornak köszönheti a létrejöttét, hiszen tanácsaival sokat segített az egri borok népszerűsítéséért alapított szervezetnek - mondta Kun Éva, az egyesület munkatársa.

A hölgyek ezért úgy érzik, nekik kell megvalósítani azt a tervet, amelyet az egykori borász álmodott meg egy borászpark létrehozásáról, amely bemutatja a borászati hagyományokat, a szőlőművelést - tette hozzá.

Gál Tibor 1958-ban született és 1983-ban szerzett diplomát a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Pályáját Egerben kezdte, később itt vált szőlőbirtokossá. Társtulajdonosa volt egy dél-afrikai borászatnak, emellett vezetett bortermelő üzemet az olaszországi Toscanában is.

Magyarországon nemcsak az év borászává, hanem 2002-ben az év vállalkozójává is megválasztották. A Pannonhalmi Főapátság főborásza és a Pannon Bormíves Céh elnöke volt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×