eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A madarak nem értik a meleget

A madarakat is megzavarta a rendkívül meleg januári időjárás.

Halmos Gergely, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója az InfoRádiónak elmondta: most még csak azt tapasztalják, hogy sok költöző madár nem indult útnak, de hosszú távon néhány faj kihalásával, másoknak pedig az elterjedésével kell számolni.

A költöző madarak egyre hosszabb időt töltenek Magyarországon, illetve azoknak, amelyeknek csak egy része vándorol el télen - például a vörösbegy vagy a feketerigó - egyre nagyobb része marad a Kárpát-medencében télen is.

A felmelegedés azonban a legnagyobb problémát a Magyarországon költő madarak telelőterületén, azaz Afrikában okozza. Ha ugyanis ott szárazság van, kevesebb táplálékot találnak, és kevesebb példány tér vissza Európába.

Füstifecske, nádi poszáta és gólya már kevesebb van az országban, mint néhány évvel ezelőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×