eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Fidesznek túl sok a "gyurcsányista" törekvés

Az Országgyűlés téli szünete elodázhatja a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlését célzó népszavazás kiírását, a köztársasági elnök ugyanis csak a parlament által elfogadott elrendelő határozat után hirdetheti ki a referendum időpontját. Kérdés, hogy a határozatról mikor szavazhat az Országgyűlés. Az esetleges kéthónapos csúszás tétje a szakértők szerint nem kicsi.

Továbbra is bizonytalan, hogy mikor írható ki a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló népszavazás.

A Fidesz szerdán egy lépéssel közelebb került a referendum megtartásához, az Országos Választási Bizottság ugyanis megállapította, hogy a legnagyobb ellenzéki párt összegyűjtötte a 200 ezer támogató aláírást.

Szombatig van lehetőség jogorvoslatra, ha ezzel nem él senki, akkor a testület határozata jogerőssé válik, és az OVB elnökének értesítenie kell erről az Országgyűlés elnökét.

A parlamentnek ezt követően 15 napon belül határozatot kell hoznia a népszavazás elrendeléséről. Erre azonban csak akkor kerülhet sor a kéthónapos téli szünet előtt, ha a képviselők legkésőbb december 17-én döntenek.

Szili Katalin házelnök azonban a házbizottság ülése után nem tudta megmondani, hogy mikor tűzi napirendre a határozati javaslatot.

Csak akkor tudom beterjeszteni, ha ennek a feltétele meglesz, vagyis megkapom az OVB-től az értesítést a jogerős döntésről. Amint ez megérkezett, én is foglalkozni fogok a kérdéssel - közölte a politikus.

Ha az Országgyűlés még az utolsó őszi ülésnapon, december 17-én, határozatot hoz a népszavazás elrendeléséről, akkor az államfő még március közepére kiírhatja a népszavazást.

Amennyiben a javaslat csak jövőre kerül az Országgyűlés napirendjére, nem valószínű, hogy május közepe előtt lehet referendum.

Szakértők szerint a Fidesznek a minél korábbi időpont lenne ideális, egy tavasz végi, nyári népszavazáson ugyanis félő, hogy kisebb lenne a részvétel, ami adott esetben érvénytelenné is teheti a referendumot, még akkor is, ha az állampolgárok többsége a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére voksol. A kormánypártok ennek megfelelően várhatóan nem fogják siettetni a folyamatot.Nyakó: "nekünk mindegy"

A szocialista pártnak mindegy, hogy mikor szavazhat a parlament a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdéseiről. Miután jogerőssé válik az Országos Választási Bizottság népszavazási kérdésekről szóló döntése, és a javaslat a parlament elé kerül, akkor szavazni fognak róla, legyen ez az idén vagy jövőre - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője.

A képviselő hozzátette, hogy minden valószínűség szerint ők is a népszavazás elrendelése mellett voksolnak majd.

Deutsch-Für gyurcsányista törekvéseket lát


A Fidesz szerint továbbra is van lehetőség arra, hogy a parlament még decemberben elrendelje a népszavazást, de ha ezt megakadályozzák a házelnök és az OVB-elnök "gyurcsányista hatalmi törekvéseket" segítő "trükkjei", akkor az ellenzéki párt rendkívüli ülésnapot kezdeményez. Erről Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke beszélt.

Ha az újabb valószínűsíthető trükköket Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke és Szili Katalin házelnök nem alkalmazza, akkor továbbra sincs akadálya, hogy a december 10-ei üléshéten, vagy a december 17-ei utolsó ülésnapon a parlament megtárgyalja a népszavazás elrendeléséről szóló javaslatot, ha nem így lesz, akkor továbbra is azok a "gyurcsányista hatalmi törekvések" érvényesülnek, amelyek súlyosan veszélyeztetik a polgárok biztonságát - hangsúlyozta Deutsch-Für Tamás.

Kérdésre válaszolva közölte: ha kell, rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek, de ha az nem jár sikerrel, akkor majd februárban határoz a parlament, és jövő tavasszal mindenképpen meglesz a népszavazás.

Az ellenzéki politikus kijelentette: a Fidesz népszavazási kezdeményezésének 14 hónapos története azt bizonyítja, hogy a 21. század elején a "gyurcsányizmus" nem kevesebbet jelent, mint a "kézzelfogható, lopakodó diktatúrát".

Deutsch-Für Tamás az emberek győzelmeként értékelte az OVB szerdai döntését, amellyel a testület hitelesítette a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló kérdésekhez gyűjtött aláírásokat.

Ugyanakkor úgy vélte, felháborító, több mint jogszerűtlen és tisztességtelen, hogy Szigeti Péter, a testület elnöke a korábbi gyakorlattal szemben nem hajlandó erről haladéktalanul tájékoztatni az Országgyűlés elnökét.

Ez egy klasszikus gyurcsányista trükk - jegyezte meg. A politikus hozzátette: emellett Szili Katalin még feltételes napirendi pontként sem hajlandó szerepeltetni a referendum elrendeléséről szóló határozati javaslatot, ami azt jelentheti, hogy a házelnök minden korábbi nyilatkozata ellenére, fontos kérdésekben segítséget nyújt a "gyurcsányista hatalmi törekvés" érvényesülésében.

A fideszes politikus ugyanakkor kiemelte: világossá kell tenni Gyurcsány Ferenc számára, hogy "ha a feje tetejére áll", akkor is lesz népszavazás, mert nincs eszköz a kezében, amivel elvehetné ezt a lehetőséget az emberektől.

Jobb lenne neki, és a magyar polgároknak is, ha a trükkök százainak alkalmazásától tartózkodna a továbbiakban - tette hozzá.

Deutsch-Für Tamás szerint ilyen népszavazást lassító trükk, hogy Szili Katalin és a szocialisták 1990 óta példátlan módon meg akarják akadályozni, hogy a Fidesz december 14-ére, péntekre politikai vitanapot kezdeményezzen, hiszen ha ezen a napon nem tartanak ülést, akkor arra sem adódik lehetőség, hogy aznap a népszavazás elrendeléséről is döntsenek.

A házbizottság csütörtöki ülése után Szili Katalin jelentette be, hogy a Fidesz a vidéken élők helyzetéről vitanapot kezdeményezett, a szocialisták viszont az alkotmányügyi bizottsághoz fordultak, hogy nem lehet-e februárban megtartani a vitát.

A fideszes vezető a trükkök elkerülése érdekében azt kérte Szigeti Pétertől, hogy amint lejár a háromnapos határidő, ameddig az OVB hitelesítő döntését meg lehet támadni, azonnal, még szombaton továbbítsa a Legfelsőbb Bíróságnak az esetleges beadványokat, és amint az LB döntést hoz, haladéktalanul tájékoztassa a házelnököt.

Deutsch-Für Tamás kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a kormány és a frakciók is támogatják azt a fideszes módosító indítványt, amely három évben határozza meg az eredményes, ügydöntő népszavazás kötőerejét.

Erre a javaslatra azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a népszavazási törvényben, miután az Országgyűlés nem szabályozta, hogy mennyi ideig köti a törvényhozást egy eredményes ügydöntő népszavazás.

Az eredeti javaslatban két év szerepel. A módosító indítványokról december 10-én szavaz a Ház, zárószavazás 17-én lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×