eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szabad az út az agrármilliárdok előtt

Az Európai Unió elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, melynek keretében 3,8 milliárd euró, azaz körülbelül 950 milliárd forint brüsszeli forrás áll rendelkezésre mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra. A Fidesz úgy véli: a hétéves tervvel az MSZP-közeli nagybirtokosok járnak jól.

A vállalkozói önrészekkel együtt összesen körülbelül 9 milliárd eurós, azaz mintegy 2.200 milliárd forintos mezőgazdasági és vidékfejlesztési beruházás valósulhat meg 2013-ig Magyarországon - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón az agrártárca vezetője, miután az Európai Unió vidékfejlesztési bizottsága elfogadta az erről szóló Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot.

"A magyar mezőgazdaság részére több mint 5 milliárd euró fejlesztési forrás nyílik meg a következő időszakra. Ebből 3,8 milliárd euró a közösségi forrás, a másik része magyar nemzeti kiegészítés" - mondta el Gráf József.

A tárcavezető hozzátette: a magyar mezőgazdaság legnagyobb hibája a technikai lemaradás, így az ötmilliárd eurós, azaz közel 1.300 milliárd forintos forrás 48 százalékát gép- és eszközfejlesztésre fordíthatják majd a pályázók.

A miniszter szerint a támogatások második pillére a munkahelyteremtés és vállalkozásfejlesztés. Erre a célra több mint 375 milliárd forint áll rendelkezésre.

Fidesz: Nem egyeztettek

A parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint ezek egyelőre fiktív számok, és bár a miniszter szerint elérhető lesz a teljes forrás, Font Sándor azt mondta: minden attól függ, hogy lehívhatók lesznek-e a pénzek.

A politikus az InfoRádiónak elmondta: a kabinet parlamenti egyeztetés nélkül küldte el a tervet Brüsszelbe.

"Nem tudta az ellenzék a szakmai észrevételeit kifejteni. Pedig lett volna néhány. Például, hogy ne az MSZP-hez közel álló tsz-alapú tőkés nagybirtokrendszeri kör jusson majd komoly forrásokhoz. Ahol pénz van, oda a kis- és középbirtokkal rendelkező családi gazdálkodók nem pályázhatnak a bizonyos életképességi mutatók miatt. Ahol pedig nincs, ott olyan kicsi a keret, hogy hamar ki fog merülni" - fogalmazott Font Sándor.

Már kiírták

Az első pályázatokat még az év első felében - a program elfogadása előtt - kiírta az agrártárca, az első kifizetések pedig még ebben az évben várhatók.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azt nem tudta megmondani, hogy ez mekkora összeget jelenthet, de az idei költségvetésben állítólag 40 milliárd forint rendelkezésre áll az uniós pénzek állami kiegészítéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×