eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A közös agrárpolitikába pusztultak bele a madarak

Európa szántóföldjein ma feleannyi veréb, pacsirta, gébics és sármány él, mint például 1980-ban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutatásvezetője. Ezek a madarak gyakorlatilag éhen haltak, mert az ember a mezőgazdasági termelés érdekében kiirtotta a rovarokat. Ha tovább csökken az énekesmadarak száma, akkor veszélybe kerülnek a rájuk vadászó ragadozók is - mutatott rá Szép Tibor.

Drámai mértékű egyed- és fajszámcsökkenést tapasztaltak a Nyugat-Európa mezőgazdasági területein élő madarak körében az elmúlt harminc évben - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutatásvezetője.

Szép Tibor hozzátette: a tipikusan a mezőgazdasági területeken élő mezei pacsirták állománya harmadára csökkent a hetvenes évek óta, a mezei veréb-állomány pedig a korábbinak harmincad részére esett vissza.

Az ok a közös uniós agrárpolitika

A főiskolai tanár közölte: a csökkenés akkor indult meg, amikor az unióban bevezették a közös agrárpolitikát, amely intenzív mezőgazdasági termelést indukált. Ez közvetlenül érintette az ott élő rovarvilágot, így a madarakat is.

Ez a közös agrárrendszer annyira hatékonyan működött, hogy táplálék nélkül maradtak mind a rovar-, mind a magevő madarak - fűzte hozzá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutatásvezetője.

A mezei és házi verebeken és a pacsirtákon kívül megcsappant a fürjek, a foglyok, a citromsármányok, a mezei és kerti poszáták, valamint egyéb madárfajok egyedszáma, és a lista nagyon hosszú - közölte Szép Tibor.

Újra veszélybe kerülhetnek a ragadozók

A ragadozó madarak száma is visszaesett a hetvenes-nyolcvanas években, az intenzív védelmi munkáknak köszönhetően azonban a csökkenés megállt, és a legtöbb ilyen madárfaj egyedszáma stabilizálódott.

Hosszabb távon azonban a ragadozó madarakat is veszélyezteti, ha nem találnak megoldást a mezőgazdasági területeken élő szárnyasok, kisebb emlősök és rovarok számának csökkenését - állítja az egyetemi tanár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×