eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hamarabb lehet híd Csepelnél, mint Újpestnél

Előbb lehet fővárosi Duna-híd Csepelnél, mint Újpestnél. A városfejlesztési programban 2007-2008-ra tervezett északi Aquincumi híd építését elhalasztották, a csepeli szigetcsúcson városrészt építő ingatlancég viszont jelezte, hogy hajlandó beszállni a Galvani vagy az Albertfalvai híd költségeibe.

Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze az InfoRádiónak elmondta: megérkezett a fővároshoz a csepeli szigetcsúcson 8-9 ezer lakást építő Fadesa ingatlanfejlesztő cég ajánlata.

A cég hajlandó fizetni

Az ajánlat szerint a cég hajlandó fizetni a többi mellett azért, hogy a hosszú távon tervezett Albertfalvai vagy Galvani híd gyorsabban megépüljön, de beszállna más infrastrukturális fejlesztésekbe is a térségben.

Mindez azt jelenti, hogy az eddig előnyben részesített Aquincumi híd építése késhet, és délen épülhet meg a következő Duna-híd. Ezt jelzi az is, hogy a közgyűlés által csütörtökön elfogadott 2007-2008-as kiemelt fővárosi projektek közül kivették az Aquincumi hidat.

A lépés indoka, hogy bár az Északi Vasúti Összekötő híd mellé tervezett Aquincumi híd engedélyezési tervei már elkészültek, nincs rá forrás, mert a MÁV megkezdte a vasúti híd felújítását. Budapest pedig csak úgy kapott volna pénzt a közúti híd építésére az uniótól, ha a hídépítést a vasúti híd átépítésével együtt végzik.

A főváros lemaradt a beruházásról

Mivel a MÁV elindította a maga beruházását, a főváros pedig lemaradt, a projektet már a gazdasági tárca és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sem támogatja.Annál inkább valószínű a déli Duna-híd megépítése. A beruházói ajánlat kapcsán a főváros négy átkelő-változatot vizsgál. A fejlesztő elsősorban a Galvani úttal egyvonalban tervezett Nagy- és Kis-Duna híd építését támogatná, de nem zárkózik el más megoldástól sem.

A főváros vizsgálja az Albertfalvai kitérő és a csepeli Budafoki út magasságában építendő, a majdani Munkás körút elemének számító Albertfalvai híd építését a Gubacsi híd környékén épülő új híddal együtt, valamint a négy híd fennmaradó két variációját.

Szakértők szerint a beruházói nyomás, valamint a Munkás körút előkészítetlensége a Galvani híd mellett szól, de nem dőlt még el a kérdés. Beleznay Éva szerint bármelyik déli híd mellett döntsenek is, a tervezés és engedélyezés miatt körülbelül öt év múlva kerülhet sor az építésére.

Templom, bank, színház is lesz

Orosz Ferenc, Csepel alpolgármestere az InfoRádiónak elmondta: a Szigetcsúcson épülő új városrészen a 8-9 ezer lakás mellett mindenféle közintézmény is megtalálható lesz a templomtól a bankig, az étteremtől a színházig.

Az ehhez szükséges infrastruktúra mintegy százmilliárd forintba kerül, amelynek jelentékeny részét átvállalná az ingatlanfejlesztő a beruházás felgyorsítása reményében. Hozzátette: olyan konstrukció is felmerült, amelyben a cég hitelbe felépíti az infrastruktúrát, amit később az önkormányzat vagy az állam kifizet.

Hanganyag és szöveg: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×