eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Pénzbírságot is kaphat Magyarország a médiatörvény miatt

Akár pénzbírsággal is sújthatja Magyarországot az Európai Bíróság, ha nem módosítja az uniós jog szerint médiatörvényét - mondta Kende Tamás nemzetközi jogász az InfoRádió Aréna című műsorában. Az eljárást indító Európai Bizottság a magyar médiatörvény azon részét kifogásolja, amely a kábeltévé-szolgáltatók területi korlátozására vonatkozik.

Amennyiben a bíróság elmarasztalja Magyarországot - ami szinte garantálható ebben a helyzetben -, akkor arra kötelezik az országot, hogy az uniós jognak megfelelően módosítsa jogszabályait - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kende Tamás nemzetközi jogász.

A legrosszabb esetben akár bírságot is kivethetnek Magyarországra - tette hozzá a szakértő.

Politikai nyomást jelent

A tagállamokra egy kötelezettségszegési eljárás és még inkább egy bírósági döntés elég komoly politikai nyomást helyez, éppen ezért a tagországok megpróbálják ezt elkerülni úgy, hogy végrehajtják a vonatkozó irányelveket - közölte Kende Tamás.

A nemzetközi jogász úgy véli: amennyiben Magyarország gyorsan módosítaná a kérdéses jogszabályt, az ügy elvesztené az értelmét, és az sem kizárt, hogy a bizottság visszavonná a keresetét, és lehetséges, hogy a bíróság pusztán a formális jogsértés megállapítására szorítkozna, és nem tenne további lépéseket.

Más ügyben is csúsztunk már

Van egy másik ügy, amely szintén idén indult Magyarország ellen, mert nem hajtott végre egy 2003-as irányelvet, amely bevezetésének határideje 2006. végén járt le.

Ebben a többi uniós tagállam polgárainak Magyarországon való hosszú távú letelepedésének szabályait kellett volna kidolgozni, ez azonban csupán 2007 elején történt csak meg - jelentette ki Kende Tamás.

Az eljárás már megindult, a nemzetközi jogász azonban úgy véli: az, hogy, bár megkésve, de Magyarország teljesítette a jogalkotási kötelezettségét, megoldást jelent - a bizottság ezt akarja kikényszeríteni.

Magyarországgal kapcsolatban eddig türelmes volt az Európai Bizottság: bár nagyon sok informális eljárás indult el Magyarország vonatkozásában is, de mindeddig csak ez a kettő jutott el a bíróságig - közölte a szakértő.A Fidesz kérdése is kötelezettségszegéshez vezethet

Kende Tamás nemzetközi jogász az InfoRádióban elmondta: Kovács Péter alkotmánybíró a Fidesz népszavazási kezdeményezései közül az egyikkel kapcsolatban felvetette, hogy az potenciálisan egy nemzetközi kötelezettség megszegéséhez vezethet.

A gyógyszertárakon kívüli gyógyszer-értékesítés szabályairól szóló kérdésről az alkotmánybíró úgy vélekedik - és ebben igaza lehet -, hogy amennyiben a népszavazás sikerrel jár, és meg kell tiltani az orvosságok patikán kívüli árusítását, az uniós szabályokba ütközhet - közölte Kende Tamás.

Ezek a szabályok azt írják elő, hogy minden tagállamban lehetővé kell tenni a postai úton történő gyógyszerárusítást - tette hozzá a szakértő.

A kérdésnek egyértelmű jogi értékelése még nincsen, azonban ha Magyarország megszegi ezt a vonatkozó irányelvet, ugyanolyan kötelezettségszegési eljárás indulna hazánkkal szemben, amilyen a médiatörvénnyel kapcsolatban - mondta Kende Tamás.

A nemzetközi jogász hozzátette: ha Magyarországot elmarasztalják, akkor a népszavazás eredménye ellenére módosítania kell.

Kende Tamás kijelentette: az unióban a népszavazásra vonatkozóan nincsenek szabályok, nem kötik ki, miről lehet voksolni és miről nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×