eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Környezetkárosítás a környezet érdekében?

A biomassza-erőművek kapcsán a környezetbarát energiatermelés juthat az olvasó eszébe, ám Szombathelyen egy, a közelben épülő ilyen erőmű vált ki bizonyos ellenérzéseket. A lakosok egy része attól tart, hogy az erőműbe tüzelőanyagot szállító kamionok terhelik majd meg az utakat, míg a környezetvédők megjegyzik: a biomassza erőművek nem minden esetben környezetbarát megoldások.

Szombathelytől mintegy két kilométerre, Vépen épül egy 50 Mw-os szalmatüzelésű erőmű, de annak ellenére, hogy úgymond környezetbarát technológiával termelne áramot, a lakosok egy részében aggodalmat vált ki - mondta Kupi Györgyi, az alon.hu, tehát az Alpokalja-Online című helyi internetes portál újságírója.

A közelben élők aggodalmának középpontjában az a napi 100 darab 12 tonnás kamion áll, amely majd a szénát szállítja a leendő erőműbe.

Bár a bemutatott tervek szerint az erőmű káros anyag kibocsátása messze a határértékek alatt marad, a kamionok mégiscsak szennyezik a környezetet.

Azaz, újkeletű kifejezéssel élve, nem biztos, hogy karbon-semleges a megoldás, ha a környezetbarát áram előállítása során benzint kell égetni.

Magyarországon egyébként még nyolc, a vépi erőműhöz hasonló telep épül, amelyeknek teljesítménye magasabb lesz, mint a hasonló európai létesítményeké, ám ezek általában kisebb körzeteket szolgálnak ki, így a környezeti terhelés is kisebb.

A befektetők ugyanakkor jól járnak, mert a magyar törvények értelmében rögzített áron, kötelező átvenni a megújuló erőművek által termelt energiát. A villamosenergia-hálózat sajátosságai miatt azonban a rendszerirányító központ nem örül a kis erőműveknek.

A hálózatba ugyanis van, amikor több, van, amikor kevesebb energia jut; extrém esetekben ez az ingadozás gondokhoz vezethet. Ilyen volt például a közelmúltbeli európai áramszünet.

Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse meglepő módon azt mondja, hogy a biomassza erőműveket nem mindig tartják környezetbarátnak.

Sárközi Imre, a Vépi Hőerőmű kft ügyvezetője ugyanakkor azt mondta a Magyar Hirlapnak, hogy korszerű légszűrőkkel szerelik fel az erőművet, és minimális lesz a káros anyag kibocsátás.

Továbbá, ötmillió hektár termőföld tulajdonosai juthatnak hosszú távon biztos megélhetéshez.

Környezetvédők ugyanakkor megjegyzik: az energianövények termesztése nem folytatható a végtelenségig, mert a termőföld egy idő után kimerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×