eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jön a molekuláris kondom!

A Utah-i Egyetem biomérnökei "molekuláris kondom" fejlesztésén munkálkodnak. A kutatók az anyagot a nőknek szánják. A polimer alapú gél a magasabb hőmérsékleten a hüvelyi szövetekkel érintkezve szilárdulna meg, vékony védőréteget alkotva. A kondom állítólag védelmet nyújtana a HIV-fertőzés ellen is.

A Népszabadság információi szerint január elsejétől nem emelkedik az áram ára. Szakértők előzetesen úgy vélték, a világpiaci változások mintegy öt százalékos emelést tennének szükségessé. Az újság értesülését némileg árnyalja, hogy csütörtökön voltak, akik úgy tudták, az áremelésről szóló anyag már csak a Pénzügyminisztérium pecsétjére vár. A törvény szerint, ha a kormány szükségesnek ítéli, negyedévente, a hónap elején kell áramárat változtatni. Ettől azonban már sokszor eltértek.

A Magyar Nemzet szerint míg az önkormányzati és állami segélyrendszer érezhetően stigmatizál, addig az egyházi és civil segítőktől szívesebben fogadják a szegény sorsúak a segítő kezet. A karitatív szervezetek olyan rászorulókat is elérnek, akiket a hivatalos szociálpolitika nem.

Az Index arról számol be, hogy a Utah-i Egyetem biomérnökei "molekuláris kondom" fejlesztésén munkálkodnak. A kutatók az anyagot a nőknek szánják. A polimer alapú gél a magasabb hőmérsékleten a hüvelyi szövetekkel érintkezve szilárdulna meg, vékony védőréteget alkotva. Ondóval érintkezve a védőréteg felolvadna, és olyan kemikáliákat bocsátana ki, amelyek még fertőzés előtt elbánnának az AIDS kórokozójával, a HIV-vírussal.

A Világgazdaság összefoglalója szerint egyre több vállalat dönt úgy, hogy az üzleti partnereknek szánt karácsonyi meglepetések vásárlása helyett valamelyik civil szervezetet támogatja az ajándékokra szánt összeggel. A jótékonyság ráadásul nem is annyira drága mulatság. Az adomány ugyanis a pozitív adózás előtti eredmény maximum húsz százalékáig levonható az adóalapból.

A Napi Gazdaság úgy fogalmaz, lezárult egy korszak a magyar lakásépítő-piacon. A beruházók szerint már az idei év is gyengének minősíthető, de a megszorító csomag miatt a kilátások még borúsabbak. Jövőre várhatóan legalább 10 százalékkal kevesebb lakást adnak át, ami azt jelenti, hogy hosszú idő óta először ismét 30 ezer alá eshet az egy év alatt elkészülő új otthonok száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×