eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Boross: a rendőrséget politikusnak kell irányítania

Boross Péter volt belügyminiszter és kormányfő, MDF-es parlementi képviselő szerint a rendszerváltozás óta a rendőrség nagyjából beletanult új szerepébe, ám hiba volt megszüntetni a Belügyminisztériumot, amely a politikai irányítást látta el, és vállalta is az ezzel járó felelősséget.

Lehet-e párhuzamot vonni a taxisblokád és a mostani történések között?

Igen is, meg nem is. Nagy különbség, hogy akkor is a teljes híd- és útelzárással alapjában véve a Büntető törvénykönyvben szereplő bűncselekményt követtek el, de az nem volt semmiféle brutális támadással, rombolással és életek veszélyeztetésével járó megmozdulás. Remélem nem hasonlóság, hogy akkor a Szabad Demokraták Szövetsége nyíltan és egyértelműen a tüntetők mellett állt ki, teákat vittek nekik a képviselőik. Megjelent a nyilatkozatuk is arról, hogy a kormány megbukott. Akkor a helyzet tárgyalásokkal megoldódott.

Mostanra már tudja a rendőrség, hogy egy ilyen helyzetben mit kell tenni?

Az elmúlt éjszakán már másfajta rendőri magatartás nyilvánult meg, mint az első váratlan trauma alkalmával. Eszerint egy-másfél nap alatt össze tudják rántani a rendőrséget. Amikor valami politikai szaga is van egy megmozdulásnak, akkor a rendőrnek egyértelmű mondatokat kell mondani, irányítani kell őket. Ilyenkor egy belügyminiszter kell, aki felvállalja a politikai felelősséget azért, amit a rendőrök művelnek. Nem lehet őket magukra hagyni. Nem lehet elvárni a rendőri vezetőktől, hogy politikai mérlegelésbe bocsátkozzanak. Én itt hiányolom, hogy nincs Belügyminisztérium, nincs belügyminiszter, pedig ez a poszt 1867 óta mindig fontos volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×