Választás után percről percre

Infostart
2018. április 10. 10:25
A legfontosabb keddi események egy helyen.
2018.04.10. 21:55

Legfeljebb 311 ezer szavazatot nem számoltak meg még

Még legfeljebb 310 980, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számoltak meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazókból, a külképviseleteken voksolókból és azoknak a szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még "várják". Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán nem lakóhelyükön, hanem már magyarországi településen, vagy a 118 külképviseletének egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaztak, így szavazataikat vissza kell juttatni a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe. A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 285 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis "várják" a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait, és csak azt követően számlálják össze a voksokat, amint azok is megérkeztek. Ezekben a szavazókörökben leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik őket. Az átjelentkezéssel szavazóknak zöld borítékba kellett tenniük a szavazatukat vasárnap, ezek a borítékok a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerültek még hétfőn. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába. Az NVI ezt követően választókerületenként szortírozza ezeket a szavazatokat, majd eljuttatja a megfelelő választókerületekbe. Itt átadják a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely szombaton felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat.

2018.04.10. 21:30

Karácsony Gergely másnak adja a parlamenti mandátumát

Karácsony Gergely felveszi a mandátumát, de odaadja másnak, így nem ül be a Parlamentbe, nem lesz országgyűlési képviselő.

2018.04.10. 20:11

Az NVB sértetlen állapotban találta a külképviseleti urnákat

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden sértetlen állapotban találta valamennyi, a külképviseletekről eddig a budapesti választási központba érkezett szavazatgyűjtő urnát.

2018.04.10. 18:56

Itt hallgatható Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója

Az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A kormányalakításról azt közölte: nagy részben új emberekkel és részben új struktúrákkal készül kabinetet alakítani.

2018.04.10. 18:40

Jobbik-szóvivő: újraszámoltatják a szavazatokat, ahol visszaélés érhető tetten

A Jobbik újraszámoltatja a szavazatokat azokban a választókörzetekben, ahol visszaélés érhető tetten - közölte az ellenzéki párt elnökségének döntését Jakab Péter szóvivő kedden Budapesten.

2018.04.10. 17:19

A Nemzeti Választási Iroda megszólalt a jogorvoslati kérelmekről

A Nemzeti Választási Irodához az április 8-i országgyűlési választások lezárását követően számos politikai jellegű felhívás, nyilatkozat, illetve újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Választási Iroda milyen jellegű vizsgálatot folytat a választásnapi - egyes pártokkal, választási szervekkel kapcsolatos - észrevételek miatt.

2018.04.10. 14:18

Ungár Péter venné meg a Magyar Nemzetet

Vételi ajánlatot tesz a Magyar Nemzetre Ungár Péter, az LMP politikusa.

2018.04.10. 12:51

Orbán Viktor: jelentős változások is lehetnek a kormányban

Megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat Orbán Viktor, de jelezte, a mostani kormány munkája véget ért, új ciklus kezdődik.

2018.04.10. 12:45

Megérkeztek az átjelentkezők szavazatai az NVI-hez

Valamennyi országgyűlési egyéni választókerületből megérkeztek az átjelentkezéssel szavazók borítékjai a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mintegy 200 ezren jelezték a választás előtt, hogy így kívánnak szavazni. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre voksoltak, ezeket eljuttatják a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Az átjelentkezők szavazatait tartalmazó zöld színű borítékokat a szavazatszámláló bizottság a voksolás napján különválogatta a sima fehér, a szavazókörben lakók szavazatit tartalmazó borítékoktól, kötegelték őket, szállítóborítékba tették, és eljuttatták a Nemzeti Választási Irodába. Az NVI-nél fogják ezeket a 106 egyéni választókerület szerint szortírozni.

Az átjelentkezők szavazatai "bevárják" a külképviseleteken leadott szavazatokat, és miután azokat is szétválogatták a 106 egyéni választókerület szerint az NVI-ben, eljuttatják azokat a kijelölt szavazókörökbe. Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a bizottság. Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

2018.04.10. 11:56

A Kétfarkú a Nagy Népi Mindenkimás Hibáztatásáról

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt megköszönte szavazói támogatását, és szót ejtett a taktikai szavazás kudarcáról is.

2018.04.10. 11:40

A Jobbik a panaszok kivizsgálását várja

A Jobbik felszólítja a Nemzeti Választási Irodát, hogy vizsgálja ki a választási csalások gyanújával kapcsolatos összes bejelentést és észrevételt.

A párt szerint a voksolási folyamat során több tisztázatlan eset történt: elromlott választási szoftver, kérdéses módon hullámzó részvételi arány, az átjelentkezők voksainak ellenőrzésével kapcsolatos visszás körülmények, az ellenzéki szavazatok feltételezhető „kreatív könyvelése” (példának okáért Budapest 4-es választókerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat a Netpárt neve mellé kerültek elszámolásra) rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel. Ezek tudatában a Jobbik elvárja, hogy a Nemzeti Választási Iroda rövid időn belül vizsgálja ki a panaszokat és adjon megnyugtató válaszokat.

A párt folyamatosan vizsgálja a további adatokat, s egyben előkészíti az újraszámlálást elérő jogi beadványokat - olvasható a közleményben.

2018.04.10. 11:36

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Parlamentben délben - közölte a Reuters alapján a Portfolio.

2018.04.10. 11:30

Török Gábor: az ellenzéki pártoknál hatalmi harcokra lehet számítani

A Jobbiknál, az MSZP-nél és az LMP-n belül is hatalmi harcokhoz vezethet az ellenzék gyenge szereplése az országgyűlési választásokon - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Török Gábor, politikai elemző.

2018.04.10. 10:00

Itt várhatók még lemondások a választások eredménye miatt

Több polgármester is országgyűlési képviselő lett a vasárnapi választáson, de nem mindegyik ül be a parlamentbe, ezért a listán utána következő jelölt kapja meg a mandátumát. Az egyéni győztesek viszont képviselők lesznek, ezért az ő kerületükben időközi polgármester-választást kell tartani.

2018.04.10. 09:05

Fegyelmi bizottság dönt Hadházyról

Az LMP-ben már a választás előtt etikai vizsgálat indult Hadházy Ákos ellen, mert a párt döntéshozói testületeinek határozatai ellenére egyeztetett az MSZP-vel - írta az Index.

2018.04.10. 07:45

Gyurcsány demokratikus ellenállásról beszél

A Demokratikus Koalíció elnöke megkeresné a baloldali pártokat, hogy elfogadják-e a választási eredményt, és esetleg hajlandóak-e megvizsgálni egy demokratikus ellenállási mozgalom elindítását.

2018.04.10. 06:01

Ekkor alakulhat meg az új kormány

Az új Országgyűlés május elején, az új kormány pedig június elején alakulhat meg.