Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A koalíciós partner is kell a Merkel-utód terveihez

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. december 10. 06:02
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke vázolta, hogy miként képzeli el a vezetése alatt álló párt és a berlini kormánykoalíció viszonyát. Annegret Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta, erősíteni akarja pártja szerepét a kormány döntéseiben. Az új pártelnök csaknem önálló kormányprogrammal állt elő, amelynek megvalósításához azonban nélkülözhetetlen a koalíciós partner, a szociáldemokraták egyetértése.

A CDU pénteken megválasztott új elnöke közölte, hogy januárban úgynevezett műhelytanácskozást szerveznek a migrációról és az ország belső biztonságáról szakértők részvételével, amelybe mindenképpen be akarja vonni a jelenlegi migrációs és menekültügyi politika bírálóit is. Annegret Kramp-Karrenbauer kijelentése arra utal, hogy

mielőbb be szeretné váltani a megválasztásakor tett ígéretét, azaz visszahódítaná a Kereszténydemokrata Uniótól elpártolt szavazók zömét,

amit jórészt úgy akar megvalósítani, hogy kifogja a szelet az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt vitorlájából.

Nyilatkozatában odáig ment, hogy kilátásba helyezte az esetleges szembeszállást is eddigi mentorával, Angela Merkel kancellárral, ha ezt a párt érdeke megköveteli. Ennek sikeréhez azonban közvetve legalábbis, szükség van a kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt támogatására is.

A hatgyerekes katolikus családban született és jelenleg 56 éves Annegret Kramp-Karrenbauer pályafutása eddig töretlenül ívelt felfelé. Jogot és politikai tudományokat hallgatott a trieri, majd a saarbrückeni egyetemen, de már tanulmányai során belépett a CDU ifjúsági tagozatába, a Junge Unionba. Már fiatalon rövid időre bekerült a szövetségi parlamentbe, a Bundestagba is – ahová, mint egy interjúban elmondta – kisírt szemekkel érkezett, mert nehezen tudta kizárólag bányamérnök férjére bízni három pici gyermekét. Így aztán hamarosan visszatért szűkebb pátriájába, a Saar-vidékre, ahol az ezredfordulót követő 11 évben előbb a tartományi kormány belügy-, majd művelődésügyi minisztere volt, 2011 és idén tavasz között pedig kormányfőként irányította a Franciaországgal határos, alig egymilliós tartomány ügyeit.

Erről a tisztségről lemondva került előbb a CDU főtitkári tisztségébe, múlt pénteken pedig a párt elnöki székébe. Eddigi feladatkörét a lengyelországi Szczecinben született és hároméves kora óta Németországban élő Paul Ziemiak, a Junge Union eddigi vezetője vette át, mivel azonban őt a hamburgi pártkongresszus küldötteinek alig 63 százaléka támogatta, ezt politikai elemzők az első komoly intésnek minősítették Annegret Kramp-Karrenbauer számára, aki maga is csak szerény többséggel került a Kereszténydemokrata Unió élére.