Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Megvan az új szlovák rendőrfőnök, de máris támadják

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. május 31. 18:10
Hosszas várakozás után megvan, ki lesz Szlovákia új rendőrfőnöke. Denisa Saková belügyminiszter Milan Lučanskýt nevezte ki az országos rendőrkapitányság élére, miután Tibor Gašpar eddigi rendőrfőnök a februári újságírógyilkosság után kialakult politikai nyomásnak engedve benyújtotta lemondását. Civil szervezetek és az ellenzék azonban elégedetlen Lučanský kiválasztásával, szerintük a társadalom arculcsapása a kinevezése.  

Milan Lučanský 28 éve dolgozik rendőrként. Körzeti rendőrőrsön kezdte, dolgozott a szervezett bűnözés elleni hivatalban, legutóbb pedig a belső ellenőrzési osztályt vezette. Lučanský múltjában vannak fekete foltok, a belügyminiszter viszont azt állítja, minden vitás kérdésben tisztázta magát. Denisa Saková szerint Lučanský egyike volt azoknak, akikben nem volt félsz, és szembeszállt a szervezett bűnözéssel. „Neki és a munkatársainak köszönhető, hogy a legnagyobb maffiafőnököt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték” – mondta Saková.

Milan Lučanský annak a Tibor Gašparnak a helyét foglalja el a rendőrség élén, aki a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese februári meggyilkolását követő politikai nyomás hatására nyújtotta be lemondását. Gašpar távozását több tízezrek követelték a márciusban és áprilisban megrendezett pozsonyi és vidéki tüntetéseken. A Szlovákia megtisztulását is követelő civil szervezeteket nem nyugtatta meg Lučanský kinevezése. „Egy ellentmondásos erkölcsi profilú személyről van szó, az átlagon felüli vagyonának eredetére soha nem érkezett kielégítő válasz” – jegyezte meg Zuzana Wienk, a Hinni akarunk nevű polgári kezdeményezés vezetője.

Az új rendőrfőnöknek egy 600 ezer eurót érő villája van Turócszentmártonban és egy floridai apartman is a tulajdonában van. Ő azonban azt állítja, a biztonsági átvilágításakor nagyon aprólékosan alátámasztotta, miből vette az ingatlant, és tiszta a lelkiismerete. Nemrég hazugságvizsgálaton is átesett. Lučanský azt is elutasítja, hogy Robert Kaliňák – a Kuciak-gyilkosság miatt szintén távozásra kényszerített belügyminiszter – meghosszabbított keze lett volna.

Juraj Šeliga, a Tisztességes Szlovákiáért nevű civil mozgalom képviselője az új rendőrfőkapitány bemutatását követően megjegyezte: Peter Pellegrini kormányfő és Denisa Saková belügyminiszter nyilvánvalóan nem értette meg, mi történt az utóbbi hónapokban Szlovákiában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megvan az új szlovák rendőrfőnök
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást