Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Uniós nyomás Szlovákián: nemzetközi nyomozócsoport vizsgálja a Kuciak-gyilkosságot

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. április 19. 17:04
Határozatot fogadott el az Európai Parlament a szlovák Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának kivizsgálásáról és az uniós alapok körüli korrupciós gyanúval . A határozat ajánlásokat tartalmaz Szlovákia számára.

A határozat annak a parlamenti tényfeltáró küldöttségnek a jelentésén alapszik, amely a múlt hónapban látogatott Pozsonyba. A határozatba foglalt ajánlások egyebek mellett arra irányulnak, hogy

alakuljon nemzetközi nyomozócsoport az Europol vezetésével,

amelynek korlátlan hozzáférése lenne a Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová két hónappal ezelőtti meggyilkolásának nyomozati anyagához, továbbá a legfőbb ügyész vizsgálja meg azt a feljelentést, amelyet Ján Kuciak nem sokkal halála előtt tett az ellene irányuló fenyegetés miatt, vagy jöjjön létre állandó pénzalap a független oknyomozó újságírás támogatására.

Sophia in 't Veld, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke szerint Szlovákiában még mindig sok olyan dolog van, amiben rendet kell teremteni. Igaz, hogy közben sok minden történt, lemondott a miniszterelnök és a belügyminiszter, sőt, már a rendőrfőnök is, de nincs tudomása arról, hogy jelentősebb előrelépés történt volna a gyilkosság felderítésében - figyelmeztetett a holland európai parlamenti képviselő.

A határozattervezet az újságírók védelmén kívül az uniós alapokkal és a veük összefüggő korrupcióval is foglalkozik. A Költségvetési Bizottság elnöke, a német Ingeborg Gräessle szerint pillanatnyilag keveset lehet tudni erről, és értetlenül áll az előtt, hogy Szlovákiában ezzel vissza lehet élni, holott a brüsszeli kimutatásokban ennek semmi nyoma. Gräessle szerint

a határozat elfogadásával Szlovákia monitorozása nem ér véget.

„Vissza akarok jönni, és ezzel a témával feltétlenül foglalkoznunk kell az illetékes politikusok, valamint a civil szervezetek, illetve az egyszerű polgárok bevonásával” – hangsúlyozta az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke.

Jávor Benedek, aki a Zöldek képviselőjeként maga is tagja volt a márciusban Szlovákiába látogató brüsszeli delegációnak, azt mondta, egyelőre nyitott a kérdés, hogyan folytatja a munkát az Európai Parlament. „Szerettem volna, ha maga az állásfoglalás is tartalmaz olyan részeket, amelyek a bizottság esetleg ismételt látogatását vetítik előre. A végső szövegbe ez nem került be, de egyelőre nyitva van annak a kérdése, hogy milyen formában tudjuk követni a szlovákiai eseményeket” – mondta a magyar EP-képviselő.

Az uniós határozat elfogadása előtt egy nappal a szlovák igazságügyi hatóságok, az Olasz Köztársaság, az Eurojust és az Europol képviselői Hágában jóváhagyták annak a nemzetközi nyomozócsoportnak a létrejöttét, amely az újságíró és párja meggyilkolásának ügyében fog nyomozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Uniós nyomás Szlovákián: nemzetközi nyomozócsoport vizsgálja a Kuciak-gyilkosságot
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást