Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Válaszolt a Magyar Teátrumi Társaság a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőinek

Infostart
2020. június 22. 09:38
Újabb álláspont jelent meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsáról folytatott vitában.

Új hanggal bővült a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőjéről folytatott vita. Vasárnap az intézmény volt és jelenlegi hallgatói által szervezett tiltakozás résztvevői felszólították a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg az alapítványi fenntartásúvá válásról szóló tervezetet, a felsőoktatás felügyeletért felelős ITM vezetőjét, Palkovics László minisztert pedig arra kérték, teljesítse követeléseiket.

Ugyancsak vasárnap délután az Origo oldalán megjelent a vitában az átalakítás kapcsán szintén megszólított, Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság nyílt levele az átalakításról őket kérdező Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőihez, ezt alább változatlan formában közöljük.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még május 27-én nyújtotta be a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításával - alapítványi fenntartásba adásával - kapcsolatos törvénytervezetet. Az elképzelés szerint már szeptember elsejétől alapítványi formában működne az intézmény, az átalakítással pedig a tárca szerint nagyobb lesz az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága.

Ezt a szeptemberi határidőt azonban az egyetem vezetése túlságosan rövidnek tartja az átalakulásra. Időközben az egyetem volt és jelenlegi hallgatói közül többen is aggályosnak nevezték a intézmény autonómiájára nézve a tervezett új szervezeti formát.

Az ITM vezetése egyébként az ATV kérdésére azt közölte, hogy a tárca nyitott az egyeztetésekre, közvetlen megkeresés esetén Palkovics László tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.