Nyitókép: Twitter/Igor Bobic

Trump-hívek betörtek a Capitoliumba, a polgármester kijárási tilalmat rendelt el

Infostart / MTI
2021. január 6. 20:46
Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Számos tüntető behatolt a Capitoliumba, az épületet kiürítették. Mozgósították a nemzeti gárdát. Legalább 13 embert letartóztattak. Egy nőt mellkason lőttek, elhunyt.

Trump hívei előtt ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

"Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget" - hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. "Megállítjuk a lopást" - jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva.

Az amerikai elnök állítása szerint százezrek vettek részt a "Mentsd meg Amerikát" nevű megmozduláson. A tüntetés résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak, amelyen a várakozások szerint megerősítették volna Joe Biden novemberi elnökválasztáson aratott győzelmét.

Donald Trump beszédében felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. A leköszönő elnök "gyengéknek" nevezte a republikánus képviselőket. "Ha Mike Pence helyesen jár el, megnyerjük a választásokat" - mondta az elnök Washingtonban összegyűlt hívei előtt. "Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak" - tette hozzá, sejtetve, hogy kételkedik a helyettese magatartásában.

Pence ugyanakkor nem sokkal később kijelentette:

nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését.

A hivatalban lévő alelnök elnökölt a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát. A levezető elnök szerepe szigorúan protokoláris.

Zár alatt a kiürített Capitolium

A tüntetők egy része mindezen események után behatolt a Capitolium épületébe, áttörve az épületet körbevevő kordont. Eljutottak az ülésteremig - az ülést felfüggesztették, a képviselőket és Mike Pence alelnököt kimenekítették, az épületet lezárták - írta a CNN. Azt írták, a Capitolium egyik oldalát elfoglalták a tüntetők, az ABC News pedig úgy értesült, hogy nemcsak a földszintre, hanem az épület emeletére is eljutottak a Trump-hívek.

A Huffington Post tudósítója azt írta, a tüntetők a harmadik emeletre is feljutottak, valamint hogy egy ember a Szenátus elnökének székéből üvöltözött. Egy videóján az is látszik, amint egy takarítóállványról az épület ablakain dörömbölnek zászlós tüntetők.

A republikánus párti oldal a Capitoliumban 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP pool/J. Scott Applewhite

A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek. Volt, hogy a fegyvereiket is a dörömbölő tüntetőkre fogták.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere - közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió.

Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés "Amerikától idegen", "azonnal véget kell neki vetni" - jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője.

A Fehér Ház időközben közölte, hogy a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban.

Az üléseket közvetítő C-Span felvételeket mutatott könnygáz használatáról a képviselőház üléstermében. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

A rendőrség is megerősítette, hogy meglőttek egy nőt a Capitoliumban. A hírek szerint a mellkasán találták el, az állapota kritikusvolt, kórházba szállították. Később érkezett a hír, hogy meghalt. Részletek és videók itt. Az ügyben vizsgálat indult. Több rendfenntartó is megsérült az összetűzésekben, legalább egyiküket kórházba kellett vinni a hírek szerint.

Időközben Robert Contee rendőrfőnök közölte: felszólították a tüntetőket az épület elhagyására, aki nem így tesz, azt letartóztathatják. Helyi tudósítók szerint az épület előtti tömeg nem zavartatja magát sem Trump videóüzenetétől, sem a közeledő kijárási tilalomtól.

A CNN tudósítása szerint egyébként mielőtt a kongresszus ülését félbeszakították volna, mindössze két állam, Alabama és Alaszka 9 és 3 elektori szavazatát hitelesítette – mindegyik Trumpra vonatkozó voks volt.

A biztonsági erők időközben megkezdték kiszorítani a tüntetőket az épület közeléből.

A washingtoni rendőrfönök, Robert Contee a CNN tudósítása szerint bejelentette, hogy legalább 13 embert letartóztattak, egyikük sem volt washingtoni.

A hírtévé azt is írta, a személyzetnek sikerült eltávolítania a választási szavazólapokat, mire a rendbontók bejutottak a szenátusba.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke a CNN beszámolója szerint mindezek után bejelentette, hogy a több órás kényszerszünet után a kongresszus folytatja a munkáját. Az épületet a hatóságok biztonságosnak nyilvánították.

Mindeközben Georgiában

Az államban még számolják a szenátorválasztásra érkező szavazatokat (levélszavazatok is vannak, péntekig számolnak). A jelenlegi állás szerint, bár az eredmény meglehetősen szoros, de a két demokrata jelölt áll győzelemre, amivel a pártnak a többsége lesz az új Szenátusban.

A georgiai állami törvényhozás épülete előtt fegyveresek jelentek meg. A választás lebonyolításáért felelős Brad Raffensbergert és stábját kimenekítették.

Biden a nap folyamán derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két demokrata párti jelölt valószínű győzelmével a Georgia állambeli pótválasztáson az amerikai szövetségi szenátus is a demokraták ellenőrzése alá kerül. "Az amerikai nép tetteket és egységet követel. Bizakodóbb vagyok, mint valaha, hogy mindkettőt tudjuk majd biztosítani" - mondta. A két szenátusi helyért szoros a küzdelem, a szavazatszámlálás még nem zárult le.

Biden ismét kijelentette, hogy kész mindkét párttal együttműködni, "hogy nagyszerű dolgokat érhessenek el az amerikai nemzet számára".