Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Kétfrontos megállapodás: íme a brüsszeli részletek

Infostart
2020. július 21. 08:04
A takarékos négyek is nyertek valamennyit, Magyarország is többet kap az eredetileg tervezettnél. Vége egy fontos, 90 órás tárgyalássorozatnak.

A Brüsszelben zajlott uniós csúcstalálkozó "hosszabbításában", csaknem 90 tárgyalási óra után megállapodás született a tagállami vezetők között mind a 2021-2027-es időszak keretköltségvetéséről, mind a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet pénzügyi csomagjáról.

A két legfontosabb, hogy 750 milliárd eurós maradt a helyreállítási alap, a közös költségvetés összegén pedig csak minimálisan változtattak (1074 milliárd euró) - 2018-as árak mellett.

Az Európai Tanács oldalán közzétett végső javaslatát minden uniós tagállam képviselője elfogadta - szögezi le a Portfolio tudósítása.

"Sikerült, Európa egységes, Európa erős"

- kezdte kedd hajnali sajtótájékoztatóját Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki szerint a megállapodás "sorsfordító", és elindítja az EU-t a jövőbe.

Mint mondta, az "unió csodája létezik, mert a tisztelet és együttműködés képes volt forrást fakasztani".

Az elnök kiemelte, hogy "első alkalommal van egyértelmű kapocs a pénzügyi források és a jogállamisággal kapcsolatos feltételek között, mivel a csúcson kiderült, hogy a tagállamok többsége ragaszkodik ehhez".

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azzal csatlakozott, hogy "az unió bebizonyította, hogy képes időben, hatékonyan cselekedni, a végső megállapodás megérte a több mint 90 órányi nehéz tárgyalást". Kiemelte továbbá, hogy

Európa a zöld célkitűzések és a digitalizáció fényében épül újjá.

"A tagállamok végre nem kormányközi megoldást választottak, hanem az Európai Bizottságot ruházták fel a helyreállítás végrehajtásával" - hangsúlyozta.

A helyreállítási csomag belső szerkezete egyébként a tárgyalások során változott, 500-ról 390 milliárd euróra csökkent a vissza nem térítendő támogatási rész - ez a takarékos négyek óhaja irányában történt, de nem túlságosan nagy elmozdulás -, a hitel pedig 250 milliárd euróról 360 milliárd euróra nőtt, ezt az Európai Bizottság veheti fel a kötvénypiacokon. A lényeg, hogy ezzel a hitellel kapcsolatban 2058 után már nem állhat fenn tartozás.

Az elért magyar célokról itt írtunk részletesebben.