Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Fontos lépés történt a rendezett brexit felé

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. március 12. 13:03
Soha nem volt akkora esély arra, hogy a brit parlament elfogadja a kormány megállapodástervezetét, mint most, miután Theresa May brit miniszterelnök és az Európai Unió képviselői megállapodtak a tartalékmegoldás időkorlátjáról - vélekedett az InfoRádióban Magyarics Tamás.

"Tulajdonképpen három pontról van szó, egy úgynevezett közös nyilatkozatról, ami azt jelenti, hogy

2020. december 20-ig találnak a felek megoldást,

de a britek, ha úgy látják, hogy az EU-ban nincs szándék az átmeneti megoldásra, ami nem tartja tartósan Észak-Írországot a vámunióban, akkor bármikor befejezheti a tárgyalásokat" - vélekedett a brexitügyi friss fejleményekről Magyarics Tamás, az ELTE egyetemi tanára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

Ismert, szinte szó szerint az utolsó pillanatban kötött alkut a Strasbourgba látogató Theresa May brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A felek sajtótájékoztatója, ahol ezt bejelentették kedd első másodperceiben ért véget, így már azon a napon, amikor May ismét a brit parlament elé viszi a kérdést: az ország a válási egyezménynek megfelelően távozzon-e az EU-ból, vagy inkább a pár bőrönddel való drámai ajtócsapkodásra emlékeztető "kemény brexit" módszerével.

A három pont közül a második egy egyoldalú nyilatkozat az Egyesült Királyságtól, hogy a tárgyalásokat megszakíthatja minden további nélkül, ha az EU tárgyalóképességét nem tartja komolynak, végül pedig egy kiegészítés született a politikai deklarációhoz:

"Ezeket a tárgyalásokat a felek úgymond jó ízzel fogják folytatni" - foglalta össze Magyarics Tamás.

Hogy ez megoldás lesz-e az ír határkérdésre, arról azt mondta, a megoldást eltolták, ugyanis "az északír unionista pártiak és a kemény brexitesek attól féltek, hogy nem volt semmi határidő arra eddig, hogy az úgynevezett tartalékmegoldás lejárna bármikor is, vagy tartana olyan hosszú ideig, amilyen hosszú ideig tarthat". Most viszont - mint Magyarics rámutatott -

a jelenlegi megállapodás értelmében a britek bármikor kiléphetnek a tárgyalásokból, egyoldalúan, illetve az átmeneti időszak 2020. december 20-ig szól, addig meg kell születnie az alternatív megoldásnak.

Ha a megadott időpontig sem érnek véget a tárgyalások, az Egyesült Királyság minden következményt viselve lép ki az unóból, és az Ír-sziget egyesítése is lehetetetlenné válik.

A következő napok tétjéről Magyarics Tamás elmondta:

  • kedd: rendezett lesz-e a brexit?
  • szerda: megállapodás lesz-e a brexittel kapcsolatban vagy sem?
  • csütörtök: legyen-e további haladék a kilépésre?


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarics Tamás a brexitügyi fejleményekről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást