Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Fóris György: sok mindent mérlegelnie kell a Néppártnak a Fidesz kizárása ügyében

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2019. március 6. 15:12
A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója szerint akár az Európai Néppárt csúcsjelöltje is belebukhat a Fidesz pártcsaládon belül tartására megjelölt követelésekbe. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: lassan már a Néppárt szakadása a tét.

A szakértő kiemelte: ez csupán egy frakcióvezetői vélemény, jól lehet, nem légből kapott, de valószínűleg nem volt lehetősége felmérni a kollektív néppárti véleményt. Manfred Weber úgy érezhette, hogy a szavazatoptimalizáláshoz elengedhetetlen a Fidesz által vallott politikai felhangok visszaszorítása, és nem bélyegeznék rá a néppárti politikára ezt a fajta véleményt.

Fóris György hangsúlyozta: bár az utóbbi napokban egyre több párt csatlakozott a Fidesz kizárását követelők köréhez, a „nagyok nem mozdultak még meg”. Vagyis akár meg is maradhat az a többségi vélemény, amely szerint

nem feltétlenül jó megoldás a velük egyet nem értő erők száműzése,

hiszen azok kívülre kerülve kártékonyabbak lehetnek. Ha azonban „lenyelik” még ezt a fideszes politikát is és bent tartják a magyar kormánypártot, akko Weber kerülhet kisebbségbe és „vérezhet el” – vélekedett a szakértő.

Weber kijelentésének fő oka az lehetett, hogy már szabadulni akart a témától, ugyanis minden alkalommal, amikor megjelenik a sajtó előtt, az újságírók arra kíváncsiak, mi lesz Orbán Viktorral és pártjával, a Néppárt listavezetője így nem tud a kampányára koncentrálni – vélekedett Fóris György.

A szakértő szerint a pártszakadás veszélye is felmerülhet: egy esetleges szavazás után – ahol a jelenlegi állás szerint leszavaznák a kizárást –, a „vesztes”, jellemzően inkább baloldali, szociálisan érzékenyebb, akár liberális tagpártok a kilépés mellett dönthetnek, és átülhetnek a liberálisokhoz vagy Macron formálódó csoportosulásához.

A Néppárt politikusoknak így azt is mérlegelnie kell, melyik oldalra állva veszíthetnek kevesebb tagot: ha a Fideszt kizárják és vele esetleg még egy-két szimpatizáns távozik, vagy ha bent tartják, és az eddigi "belső balliberális" szárny válik le.

Bár a relatív többséget nagy eséllyel a Néppárt éri el a közelgő EP-választáson, azonban nem valószínű, hogy az abszolút többséget is megszerzi. Így nem biztos, hogy ők döntenek az Európai Bizottság elnöki posztjáról, szövetségesekre van tehát szüksége a középpártok - a szocialisták, a demokraták, a liberálisok, netán a zöldek - köréből. A Fidesz tehát sorsa azon is múlhat, hogyan talál könnyebben partnereket magának a párt, ha bent tartja, vagy ha kizárja Orbán Viktor pártját.

A témáról, illetve a Fidesz lehetséges európai politikai jövőjéről is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fóris György: sok mindent mérlegelnie kell a Néppártnak a Fidesz kizárásának ügyében
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást