Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Észak-Korea diktátora egyetlen esélyként tekinthet az atomfegyverre

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. február 28. 13:38
Azért alakult ki patthelyzet az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozón, mert a Kim-dinasztia életbiztosításként tekint a tömegpusztító fegyverekre – fogalmazott az InfoRádióban Magyarics Tamás, az ELTE egyetemi tanára.

Az amerikai és az észak-koreai fél gyakorlatilag elbeszél egymás mellett - szűrte le a tanulságot Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor vietnami találkozójából az InfoRádióban nyilatkozva Magyarics Tamás biztonságpolitikai szakértő, az ELTE egyetemi tanára.

"Észak-Korea nyilván nem lesz hajlandó feladni atomprogramját, mert a vezetők, gyakorlatilag a Kim dinasztia életbiztosításként tekint a tömegpusztító fegyverekre. Úgymond

figyelmeztető példaként Szaddám Huszein és Moammer Kadhafi sorsa lebeg a szemük előtt, akik feladták a tömegpusztítófegyver-programjaikat, utána pedig rövid úton eltávolították őket a hatalomból"

- fejtette ki Magyarics Tamás.

Szerinte tehát az észak-koreaiak nem nagyon fognak abba belemenni, hogy teljes mértékben feladják az atomprogramot, a kérdés az: sikerül-e valamilyen kompromisszumszerű megállapodásokat kötni, hogy az ázsiai állam ellenőrzött keretek között birtokolhasson nukleáris fegyvereket?

Ez Magyarics Tamás szerint ez elvileg elérhető, de a lépéseiről a nyilvánosság előtt nem beszélnek: például úgy, hogy Észak-Korea visszalépne az atomsorompó-szerződésbe, vagyis

ellenőröket enged az országba,

akik lehetnének amerikaiak vagy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselői is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
USA-Észak-Korea - Magyarics Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást