Trump és Macron után újabb államvezető mondta le a Davosi csúcsot

Infostart / MTI
2019. január 17. 19:10
Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök után a brit kormányfő is lemondta részvételét a január 22-én kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon.

Theresa Maynek más kötelezettségei vannak - jelentette be csütörtökön Londonban a brit kormány egyik szóvivője a Brexit-vitára utalva.

A brit miniszterelnöknek épp a nagyszabású fórum előtt, január 21-én kell bemutatnia a törvényhozás alsóházában "B-tervét" az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnéséről (brexit), miután az EU-val elfogadott megállapodást kedden nagy arányban elutasította a parlament. A londoni alsóház január 29-én szavaz a kormány által bemutatandó új javaslatról, a brit európai uniós tagság pedig várhatóan március 29-én szűnik meg.

A négynapos davosi fórumra a politikai és a gazdasági élet, valamint a civil társadalom több mint háromezer képviselőjét várják, köztük Angela Merkel német kancellárt.

Donald Trump és Emmanuel Macron egyaránt belpolitikai okok miatt marad távol a svájci eseménytől. Az amerikai elnököt a kormányzat rekordideje tartó részleges leállása, a francia államfőt pedig az elhúzódó "sárgamellényes" tüntetések és az ezzel kapcsolatos társadalmi viták tartják távol.