Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Hetvenezer euróért ölték meg a szlovák újságírót

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. október 1. 14:13
Megvan az egyik megrendelő és a végrehajtó, és az is kiderült, hogy Ján Kuciak menyasszonyának meggyilkolása nem szerepelt a megbízásban.

Előzetes letartóztatásban marad Szlovákiában a Ján Kuciak-gyilkosság négy gyanúsítottja. Erről vasárnap döntött a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság. A legfrissebb információk szerint a megrendelő 70 ezer eurót fizetett az oknyomozó újságíró likvidálásáért.

Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. és Alena Zs. a bírói indoklás szerint azért maradnak rács mögött, mert

fennáll a szökés veszélye, illetve további bűncselekmények és a szabadlábon lévő tanúk befolyásolásának lehetősége is.

Zoltán A. kivételével a másik három gyanúsított fellebbezett a döntés ellen, a fellebbezésről a napokban dönt a Legfelsőbb Bíróság.

A kettős gyilkosság ügyében folyó nyomozás állásáról hétfőn délben sajtótájékoztatót tartottak az illetékes bűnüldözési szervek. Jaromír Cižnár főügyész, Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány, valamint a speciális ügyészség ügyészei egyebek mellett elmondták, hogy nagyon erős bizonyítékaik vannak a gyanúsítottakkal szemben, de még messze vannak attól, hogy elítéljék a tetteseket. A sajtó azt is megtudta, hogy

a gyilkos 50 ezer eurót kapott készpénzben a gyilkosság elkövetéséért, és megígérték neki egy 20 ezer eurós adósság elengedését.

A rendőrség információi szerint

a megrendelés csak egy személyre, Ján Kuciakra vonatkozott, menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolására nem.

Hogy ki a februárban elkövetett gyilkosság tényleges megrendelője, az egyelőre nem derült ki, és a gyilkos fegyvert sem találták még meg. Arra a kérdésre, hogy a vádlottak korábban ismerték-e egymást, az ügyész nem válaszolt.

Jaromír Čižnár főügyész a politikusok felelősségét is megemlítette, hangsúlyozva, hogy ne nyilatkozzanak, és ne ítélkezzenek a gyilkossággal kapcsolatban, mert az nem segíti a nyomozást. Ezzel megerősítette azt is, hogy a négy személlyel még nem végleges a gyanúsítottak köre. Noha a sajtótájékoztatón nagyon kevés konkrétumot árultak el, annyit elmondtak, hogy

a tolmács Alena Zs. volt a megrendelő és Sz. Tamás a végrehajtó. A két másik gyanúsított közvetítőként és sofőrként vett rész a bűncselekményben.

Egyikük hajlandóságot mutatott az együttműködésre.

A felderítőakcióban 150 rendőr vett részt, köztük az Europol munkatársai. Lefoglaltak két lőfegyvert, hangtompítót és lőszereket, valamint három autót. A főügyész úgy értékelte a helyzetet, hogy „egyelőre a túlértékelt optimizmusnak nincs helye, de nagy a valószínűsége, hogy sikerül lezárni az ügyet”.