Nyitókép: Budapest Airport

Fontos részleteket osztott meg a Budapest Airport megvásárlásáról Nagy Márton

Infostart
2023. december 12. 14:56
A kormány a Budapest Airport megvásárlása után partnerként bevonná a katari állami befektetési ügynökséget is – nyilatkozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A politikus arról is beszélt, hogy amennyiben sikerül megvenni a repteret, akkor azt egy harmadik terminállal bővítenék.

Nagy Márton a Bloombergnek azt mondta, hogy a Budapest Airport megvásárlása közel áll a véglegesítéshez, de a megállapodás aláírása átcsúszhat 2024-re, mivel még az árról egyeztetnek a vevők és a cég hitelezői – számolt be a Portfolio. (A vevőnek egyszerre három tulajdonossal és tíz hitelezővel is meg kell állapodnia.)

„Ez egy komplex tárgyalás, a kormány versenyképes, piaci alapú árat szeretne kialkudni” – fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter az interjúban.

Nagy Márton azt is elárulta, hogy a katari állami beruházási alapot is megpróbálják meggyőzni, hogy csatlakozzon a vásárló konzorciumhoz. A miniszter megerősítette, hogy francia segítséggel vennék meg a Budapest Airportot, ám az államnak lenne 51 százaléka benne, a katari alap pedig ezután pénzügyi vagy stratégiai befektetőként csatlakozhatna a projekthez – emeli ki a hvg.hu.

Ha pedig összejön a vásárlás, úgy az állam azt tervezi, hogy

épít egy harmadik terminált, és bővíti a kapacitásokat mind az utasok, mind pedig a teherszállítás tekintetében.

Nagy Márton azt is közölte, hogy a Vinci egyszerre üzemeltető és fejlesztő, ezért ki lehet aknázni az ebben rejlő szinergiákat. Orbán Viktor korábban egy katari üzleti fórumon már utalt arra, hogy a kormány szívesen látná az országot befektetőként a Budapest Airportban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Márton a Budapest Airport megvásárlásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást