Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Hétfőtől megszűnik a kötelező akciózás – a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. június 25. 21:55
266 bankfiókban lehet igényelni hétfőtől az otthonfelújítási támogatást. Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság élén. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Hétfőtől megszűnik az egy éve bevezetett kötelező akciózás a boltokban, de az online árfigyelő továbbra is megmarad. A Nemzetgazdasági Minisztérium a kötelező akciózás megszüntetését azzal indokolta, hogy a kormány 4 százalék alá szorította le az inflációt.

266 bankfiókban lehet igényelni hétfőtől az otthonfelújítási támogatást - írja a teljes listát is közlő bank360.hu. A már korábban megnyílt 128 MFB Pont Pluszból most már 266 várja a jelentkezőket a maximum 6 millió forintért. A hálózat működtetésének jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte el.

Több éves visszaesés után a kiskereskedelem lehet a gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje az idén az MBH Bank szakértői szerint. Az MBH Elemzési Centrum igazgatója úgy számol, hogy 2025-ben más tényezők is erőteljesen emelhetik a GDP-t, de idén még a háztartásoktól várható a legnagyobb ösztönzés.

Vagyonbiztosítási szerződést kötött a tanulók és a pedagógusok számára biztosított notebookokra a Klebelsberg Központ, ez a már kiosztott eszközökre is érvényes. A családokat a közlemény szerint „csak” a 10 százalékos önrész terheli a 2024. június 8. után bekövetkező káreseményekkel összefüggésben.

Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé válhat a Liszt Ferenc Repülőtér a francia Vinci vállalása alapján. Orbán Viktor erről Párizsban tárgyalt a Budapest Airport állami megvásárlásában közreműködő vállalat vezérigazgatójával. Itt elhangzott: a következő 10 évben több mint egymilliárd eurónyi beruházás valósul meg a reptéren, ami magában foglalja egy új terminál építését is. Holnap Párizsban a magyar uniós elnökség programjáról tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel a magyar kormányfő.

Német lapértesülések szerint előzetes megállapodás jött létre a vezető uniós tisztségek betöltéséről a legnagyobb EP-frakciók között. Eszerint Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság élén, Az Európai Tanács elnöki posztjára a jelölt a szociáldemokrata António Costa volt portugál miniszterelnök lesz, míg Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A döntéseket a csütörtök-pénteki EU-csúcson véglegesíthetik. Az Európa Tanács következő főtitkárának Alain Berset-t, a svájci államszövetség korábbi elnökét választották.

A Magyarország elleni 7-es cikk szerinti eljárásról tartottak meghallgatást Luxemburgban. Bóka János, uniós ügyekért felelős miniszter ismét úgy vélte: az Európai Unió eddig is a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használta fel az eljárást, és nincs remény arra, hogy ez változna. Az eljárás a jogállamiság helyzete miatt indult. Az unió soros elnöki tisztségét június végéig betöltő Belgium külügyminisztere úgy vélte: Magyarország még mindig nem teljesítette az eljárás lezárásához szükséges reformokat.

A szuverenista, patrióta erők összefogását sürgette az Osztrák Szabadságpárt főtitkárával tartott bécsi találkozón a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arról beszélt: egyetértettek abban, hogy a tagállamok hatásköreinek további elvonása elfogadhatatlan, Európának pedig sürgősen változtatnia kell a migrációpárti álláspontján, és növelni kell a versenyképességet is.

Szerbia összes határát védi ezentúl a Frontex. Erről a szerb belügyminiszter, valamint az uniós belügyi biztos állapodott meg Belgrádban. Az úgynevezett balkáni útvonalon - amely Törökországon, Bulgárián, Észak-Macedónián és Szerbián keresztül vezet - még mindig évente több ezer közel-keleti és észak-afrikai migráns igyekszik bejutni az Európai Unióba.

Hivatalosan megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával az Európai Unió - jelentette be a soros uniós elnökséget június végéig betöltő Belgium külügyminisztere. Hadja Lahbib, az Ukrajnával kezdett első kormányközi konferencia nyitóbeszédében azt is hangsúlyozta: az uniós integráció útja hosszú, a tárgyalások pedig szigorúak és megterhelőek lesznek. A további hivatalos tagjelölt országok között van Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország.

Az ukrán elnök üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, amely elfogatóparancsot adott ki két, magas rangú orosz katonai vezető ellen. A testület Szergej Sojgu volt védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt vette célba, akiket Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolnak.

Az uniós külügyminiszterek ülésén politikai megállapodás született a Hamász és az erőszakos izraeli telepesek elleni szankciók kiterjesztéséről. Josep Borrell, az unió külügyi főképviselője azt hangsúlyozta: nincs kilátás a tűzszüneti megállapodás megkötésére, a humanitárius helyzet pedig katasztrofálissá vált a Gázai övezetben.

Kenyában több embert lelőttek a rendfenntartók a parlamentet ostromló tüntetők közül. Nairobiban az adóellenes demonstráció végződött erőszakkal. A nairobi parlament lángokban áll, a törvényhozók kimenekültek az épületből.

5 év vizsgálati fogság után szabadon engedték a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját a brit hatóságok. Julian Assange kiadatásáról vádalku alapján lemondtak az amerikai hatóságok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. június 25.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást