Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor: atomenergia és naperőművek igen, szélkerék nem

Infostart / InfoRádió
2020. január 10. 06:02
Betilthatja a kormány a műanyag csomagolóanyagokat, többek között ezt mondta a miniszterelnök az évadnyitó kormányinfón csütörtökön. Zöldügyben Palkovics László pénteken éghajlat-változási cselekvési tervvel érkezik.

Irak, a migráció, az egészségügy és a gazdasági kilátások mellett a klímaváltozásra adandó magyar kormányzati választ említette Orbán Viktor a csütörtöki évnyitó kormányinfón azon témák között, amelyek most a kabinet szerint a leginkább fajsúlyosak.

Mint beszámolt róla, az

éghajlatváltozási cselekvési tervet

jóváhagyták a szerdai kormányülésen, ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken be is fogja mutatni.

Orbán Viktor leszögezte, a Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb változás esetén is fenntartható maradjon; a változáshoz tervszerűen kell alkalmazkodni, és ezt meg is kell kezdeni, az ivóvízkészlettel kapcsolatos szükséges döntéseket meghozva.

Az energiagazdálkodással összefüggésben elmondta, a világon 21 ország tud úgy növekedni, hogy a szén-dioxid-kibocsátása csökken, Magyarország pedig ezek közé tartozik, vagyis "a klímabajnokság élmezőnyéhez tartozunk", megelőzve Németországot, Hollandiát vagy Ausztriát.

A cél így is az, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé tegye Magyarország. Ehhez

a legnagyobb forrás az új paksi blokk lenne, a többi villamosenergiát pedig a napból kívánja elérni a kormány. Szélerőművekre nem adnak ki engedélyt.

A teljes klímasemlegesség szerinte 2050-re érhető el, amihez mintegy 50 ezer milliárd forintra volna szükség, az alábbi szempontok figyelembevételével:

  1. fizessenek a klímarongálók
  2. nem lehet a családoktól elvenni a pénzt
  3. sem a szegényebb országoktól
  4. nyíltan ki kell mondani, hogy atomenergia nélkül nincs sikeres gazdaság.

Magát a teljes akciótervet februárban mutatja be a kormány; annyit elárult belőle a miniszterelnök, hogy

  • 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani a városi közlekedésben,
  • minden illegális szemétlerakót fel kell számolni,
  • a folyókat mentesíteni kell a PET-palackoktól
  • a műanyag csomagolóanyagokat ki kell vezetni.

A magyarországi zöldmozgalmárokról úgy fogalmazott: "görögdinnyék, vagyis kívül zöldek, belül vörösek". Ő - osztrák mintára - akár koalíciót is el tud képzelni velük, de annak nem lenne a vezetője. Azért azt leszögezte, inspirálónak tartja, ami "a szomszédban", Ausztriában történik, főleg annak fényében, hogy az Európai Néppárt Orbán Viktor szerint eddig nem talált válaszokat a zöldügyekre, csak "sodródik".