Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ujhelyi István: megcserélhetik a magyar és a román biztosoknak szánt portfóliókat

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2019. október 4. 15:44
Ha ez így történne, akkor Várhelyi Olivér a bővítéspolitika helyett a közlekedésért felelős biztos lehet - mondta az InfoRádiónak Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, aki hozzátette: a szakbizottság alelnökeként segítené a kormány jelöltjének munkáját.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök egy brüsszeli diplomatára, Várhelyi Olivérre cserélte az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) által elbuktatott Trócsányi László uniós biztosjelöltet, az InfoRádióban az MSZP-s EP-képviselő Ujhelyi István annak az értesülésének adott hangot, miszerint a "cserejelölt" nem kapja meg a magyar kormány által vágyott EU-bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót, hanem azt is lecserélik a szintén elutasított román jelöltére, így a közlekedési terület juthat Várhelyi Olivérnek.

"A közlekedési bizottság alelnökeként nyilván több információval rendelkezem ebben a kérdésben

- fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: azt vizsgálja éppen a bizottság elnöke, hogy szerencsésebb lenne-e, mint ahogy nagyon sok szakértő ezt javasolja, ha Várhelyi Olivért, az Orbán-kormány delegáltját nem a bővítéspolitikáért tennék felelőssé. Meglehetősen pikáns helyzet, hogy az egyébként kifejezetten komoly szakmai múlttal rendelkező, de hát mégiscsak az Orbán-rendszert szolgáló diplomata egy olyan területért lenne felelős, amelyben Szerbián vagy bármely más csatlakozó országon az európai értékeket, a jogállamiságot kellene számon kérnie az Európai Uniónak."

A szocialista politikus szerint így kézenfekvő, hogy

Ursula von der Leyen egy szürkébb, de Európa jövője szempontjából ugyanúgy fontos területet szánhat a magyar biztosjelöltnek.

Ujhelyi István megítélése szerint az ezzel kapcsolatos gondolkodás a héten lezárul, mert a jövő héten újra a JURI, illetve a szakbizottságok dolgoznak majd a jelöltekkel.

Ujhelyi István felidézte, már korábban jelezte, hogy Trócsányi László biztosjelöltségét nem fogja megszavazni, ugyanakkor

Várhelyi Olivérhoz más attitűddel áll hozzá, alapvetően segíteni szeretné a szakmai munkáját,

hozzátette azonban, szerinte az európai intézményrendszer "hamar meg fogja unni", ha az új jelölt "Orbán Viktor előretolt kardja" lesz Brüsszelben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Várhelyi Olivér közlekedési biztos lehet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást