Nyitókép: Pixabay

Biztos, ami biztos, az összes sertést leölték Poroszlón

Infostart
2019. szeptember 3. 14:33
Az afrikai sertéspestis terjedésekor nem lehet semmit sem a véletlenre bízni, ezért hozták meg a fájó döntést.

Hajdú-Bihar-megyében eddig közel ezer, afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak, de házi sertést egyet sem, ennek ellenére a Tisza-tó környékén - Poroszlón és másutt - úgy döntöttek, százas nagyságrendben végeznek a vaddisznókkal - írja a Heol.hu.

Fertőzés gyanúja miatt Hevesben hat településen, 32 kis létszámú telepen 358 házi sertést ölt le az állategészségügyi hatóság. Az ezt követő laborvizsgálatok a betegség jelenlétét nem igazolták.

A lap által megkérdezett falubeliek szerint a százas, ezres nagy telepeken is voltak intézkedések, bár ezt egy kiskörei tulajdonos cáfolta.

Dormándon nem tudtak arról, hogy valahonnan disznót vittek volna el a faluban, de Poroszlóról, Kömlőről, Kisköréről hallottak esetet.

Poroszlón azt mondták, a község összes házi sertését leölték, a parti erdő bűzlött a vaddisznótetemektől.

Egy gazda úgy tudja, Kiskörén kezdődött a járvány, a Tisza nemcsak PET-palackot, de sok vaddisznótetemet is vitt arra. Kártérítést kap, de nem az állatok valós értékét fizetik ki. Hat hónapig nem tarthat sertést, ahogy más sem.

Úgy hírlik, Kiskörén, Tiszanánán, Újlőrincfalván is ürítettek ki ólakat, de nemcsak a Tisza jobb partján ütötte föl a fejét a fertőzés, hanem Abádszalókon, Tiszaszentimrén és Bánhalmán is.

Az első kitörés, 2018 ­áprilisa óta 980 afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznót jelentettek a megyében. Ezek előfordulása főleg a Mátra térsége volt, térképen nyomon követhető, melyek a fertőzött területek, hány esetet azonosítottak.