Nyitókép: Választók a szavazófülkékben az európai parlamenti (EP) választáson a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában. MTI/Mohai Balázs

Török Gábor: jelentős változást hozhat az EP-választás

Infostart / InfoRádió
2019. május 29. 15:38
A hagyományos politikai erők gyengültek, a liberális és a radikális jobboldal viszont erősödött az Európai Parlamenti választás után – mondta Török Gábor politológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Európai Parlamenti választás eredménye jelentős változást indíthat el a közösség életében, ennek az irányát azonban még nem látni pontosan – mondta a politológus az Arénában. Török Gábor úgy látja, hogy a hagyományos politikai erők – az Európai Néppárt és a szocialista pártok európai szervezetei – gyengültek, nőtt azonban a liberálisok és a radikális jobboldal támogatottsága. Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdések jobban érdeklik az embereket – tette hozzá.

Török Gábor kiemelte, hogy az Európai Unió irányítása érdekében a legjelentősebb pártoknak új szövetségeket kell kötniük. A néppárti és szocialista koalíció nem fogja irányítani az Európai Uniót, mert nincs hozzá elegendő mandátuma, ahogy az Orbán Viktor által javasolt tiszta jobboldali formáció sem – jegyezte meg.

Szerinte az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok együttműködésére lesz szükség a megfelelő támogatás eléréséhez.

A politológus kitért arra is, hogy a magyra kormánypárt 13 képviselői helye ellenére nehéz helyzetbe kerülhet az unióban, elmaradt az a radikális jobboldali áttörés, amire a miniszterelnök számított. Török Gábor hozzátette: a Fidesz számára az uniós színtéren fontos lehet, hogy szövetségesei, a többi között a lengyel kormánypárt hogyan szerepel az őszi lengyelországi választásokon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Török Gábor: jelentős változást hozhat az EP-választás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást