Nyitókép: Balogh Zoltán

Mióta mérik, nem volt ilyen meleg év Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. január 5. 11:56
A tavalyi időjárási anomáliák összegzésére Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vállalkozott az InfoRádiónak.

2018-ban az egyes hónapok hőmérsékleti anomáliáit tekintve csupa "legekről" tud beszámolni Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

"A tavalyi a valaha volt legmelegebb április volt, a május a harmadik, az augusztus pedig a negyedik legforróbb."

Ha az évszakos rangsorokat nézzük, a harmadik legmelegebb tavaszunk, a hetedik legmelegebb nyarunk és a második legmelegebb őszünk volt 2018-ban.

"Pedig érdekesen indult a tavasz, az első tavaszi napunkon mínusz 24,6 Celsius-fokot mértünk Sátorhelyen, a tavasz utolsó napján pedig 32,9 fokot Sajópüspökin"

- számolt be róla a szakember.

Három komoly hőségperiódus volt múlt nyáron, 14 nap felelt meg a másodfokú hőségriasztás kritériumának.

Ugyanakkor 2018-ban a legmagasabb hőmérséklet mégsem érte el a 40 fokot, sőt meg sem közelítette azt, 36,6 fok volt egy-egy júliusi és augusztusi napon is.

A legnagyobb csapadék júniusban esett egy napon (170 milliméter), és heves esőzések voltak több településen is: volt, ahol a havi csapadékmennyiség többszöröse hullott le.

Az év végi összefoglalások idején mindig nagy izgalommal figyelik a szakemberek az évzáró hőmérsékleteket, ezek alapján derül ki ugyanis, hogy hányadik legmelegebb év volt az adott esztendő a mérések kezdete óta.

"2018 a legmelegebb év lett Magyarországon. Ebben a nem túl nemes versenyben az első tíz között mindössze kettő olyan van, ami nem az ezredforduló utáni"

- árulta el Lakatos Mónika. Globálisan 2018 a negyedik legmelegebb év lesz az előzetes számítások szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak 1901 óta vannak hőmérsékleti adatai.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarországon a legmelegebb év volt 2018 - Lakatos Mónika
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást