eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Világító uborka és színtelen vörösbor

A laboratóriumi körülmények között előállított különleges hangokkal, a növények klónozásával, vagy éppen a világító uborka rejtelmeivel és a színtelen vörösborral is megismerkedhetnek a látogatók pénteken, a Kutatók Éjszakáján. Ezen az estén ugyanis az ország számos városának egyetemei és kutatóintézetei kinyitják a kapukat a látogatók előtt.

A Műegyetemen intelligens anyagokról, virtuális akusztikáról és a sokoldalú atomenergiáról is hallhatnak a látogatók. A látogatók megtekinthetik a BME repülésszimulátorát, és megtudhatják azt is, hogy milyen munka zajlik a pilótafülkében, vagy hogy milyen egy nagy utasszállító gépet vezetni.

A Virtuális akusztika - hangok a laboratóriumban és a valóságban című program keretében az érdeklődők megismerhetik a modern számítástechnika és jelfeldolgozás módszereit. Ennek segítségével laboratóriumi körülmények között állítanak elő olyan hangokat, amelyet egy leendő hangversenyterem látogatói hallanak majd, ha az épület fölött elhalad egy repülőgép.

A 360 fokos hologramkiállítás című rendezvény keretében a látogatók két hologramegyüttest járhatnak körbe: az egyik a holografikus koronamásolat, a másik Neumann János fényszobra.

A látogatók megnézhetik az egyetemen üzemelő atomreaktort is.

Növénysimogatótól a növényi lombikbébikig összesen tizenhárom különböző program várja az érdeklődőket a Corvinus Egyetem. A látogatók óriási nagyítóval leshetik meg a mikroorganizmusok titkait, akik "megörökítethetik" az ujjaikon lévő élőlényeiket is. A vizsgálat eredményét a szervezők e-mailben küldik el. De bepillantást nyerhetnek a növényi klónozás rejtelmeibe is.A Növénysimogató keretében a látogatók megtapasztalhatják a levelek és virágok puhaságát, egyedi illatát, a termések ezerféle formáját, és az illóolajok gazdag illatvilágát.

Szegeden élettudományi, fizikai, kémiai bemutatókkal, éjszakai kalandtúrával, művészeti produkciókkal várják az érdeklődőket.A rendezvény egyik központja a Dóm tér lesz, ahol a fölállított sátrakban mindenki tájékozódhat arról, milyen hatással vannak egészségére az egyes ételek, élelmiszer-komponensek vagy a borfogyasztás.

Szokatlan kísérleteket végeznek élelmiszerekkel, látható majd itt világító uborka, készül túróból ragasztó és a vörösbort is elszíntelenítik.

Az egyik legérdekesebb program azonban valószínűleg az az éjszakai kalandtúra lesz, amelyet az egyetem füvészkertjében rendeznek.

Szeptember utolsó péntekén Európa-szerte 29 ország több mint 150 városában zajlanak hasonló szórakoztató-ismereterjesztő események. A Kutatók Éjszakájának célja, hogy az embereket közelebb vigye a tudományhoz, s növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×