eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"A rendőrfőnök jó fiú"

A Thália Társaság története elevenedik meg Máté Gábor legújabb rendezésében. "A rendőrfőnök jó fiú" című előadás (melynek bemutatója csütörtökön este lesz a Kamrában) három ifjú heroikus küzdelmét és bukástörténetét viszi színre.

A Thália Társaságot három fiatalember, Lukács György, Benedek Marcell, és Bánóczi László hozta létre a 20. század elején egy margitszigeti hajókiránduláson - mondta a csütörtök esti előadásról Máté Gábor rendező.

A három ifjú megkérte az akkor már rendezőként szárnyait bontogató Hevesi Sándort, hogy társuljon be hozzájuk, és így szedték össze a színészeket, drámapályázatot írtak ki, és próbáltak színháztermet találni.

A kezdeményezés egy jelentős korszakot indíthatott volna el a 20. század elején, de az akkori viszonyok és a szellemi élet állapota lehetetlenné tette, hogy ez a színházi forma 1908 után tovább működjön, vagyis szűk öt évet élt meg a színház - közölte a dokumentumjáték rendezője.

Máté Gábor kiemelte: munkájuk egy heroikus küzdelem volt, de végül szomorú bukástörténet lett. Ez a bukás nem az embereket, hanem a körülményeket, a viszonyokat jellemzi - tette hozzá.

A Thália Társaság egyik első bemutatója Courteline A rendőrfőnök jó fiú című darabja volt.

A csütörtök esti dokumentumjáték is ezt a címet viseli. A Máté Gábor által rendezett darabban Bezerédi Zoltán, Bodnár Erika és Fullajtár Andrea is szerepel.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×