eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Legalizálnák az ópiumtermesztést Afganisztánban

Az Európai Parlament arra kérte az Európai Tanácsot, vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogyan lehetne - nemzetközi felügyelet mellett - az afganisztáni illegális mákültetvények bizonyos hányadát törvényessé tenni, és az orvosi célokra történő ópiumtermelés szolgálatába állítani.

Afganisztánban törvény tiltja a máktermesztést, ennek ellenére az ország nagy részén ez az egyetlen megélhetési forrás, és a világon előállított ópium 60-70 százaléka származik innen. A bevételek azonban nem a helyi munkásokat, hanem a nemzetközi maffiát gazdagítják.

Az államnak ugyanis - főleg a fővárostól távoli területeken - nincs beleszólása az ügyekbe - mondta az InfoRádióban Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője.

Az EP egy olasz radikális képviselő előterjesztésére foglalkozott az üggyel, amely nagy vitát váltott ki a képviselő között, végül mégis elfogadták azt.

A politikus elmondta: az ellenőrzés valóban nehézségeket okoz, de nem lehetetlen. A többség azért volt mégis a tiltás megszűntetése mellett, mert ezzel számos szociális probléma is megszűnne. Hangsúlyozta: a mákot kizárólag orvosi célokra hasznosítanák.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×