eur:
389.47
usd:
361.7
bux:
68491.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kitiltották az iráni elnököt a Ground Zeróról

A New York-i hatóságok nem engedélyezték, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök meglátogassa az egykori Világkereskedelmi Központ két felhőkarcolójának helyét, a Ground Zeró-t. A politikus koszorút szeretett volna elhelyezni a 2001. szeptember 11-ei terrorcselekmények színhelyén.

Biztonsági okokra hivatkozva utasították el szerdán a New York-i hatóságok Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kérését, aki a jövő heti látogatása alatt koszorút szeretett volna elhelyezni a Ground Zerónál, a 2001. szeptember 11-i. terrorcselekmények színhelyén - közölte a távirati iroda.

A döntést a rendőrség, a titkosszolgálatok és a kikötői hatóságok képviselőinek értekezletén hozták. Az indoklás szerint a helyszínen építkezés folyik, ezért zárva van a látogatók előtt.

A 6,4 hektáros területen egyébként a terrortámadás 2009-ben megnyíló emlékműve és egy kulturális központ mellett 2012-ig öt toronyház épül. A legmagasabb, a Szabadság-torony építését tavaly áprilisban kezdték meg.

Rudy Giuliani republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki a szeptember 11-i merényletek idején New York polgármestere volt, sértőnek nevezte, hogy az iráni elnök a Ground Zerónál, a valamennyi amerikai számára szent helynél kíván turistáskodni.

"Ez az ember megfenyegette Amerikát és Izraelt, menedéket ad Oszama bin Laden fiainak és az al-Kaida más vezetőinek, fegyvert szállít az iraki lázadóknak, és atomfegyvert fejleszt ki" - jelentette ki Giuliani a CNN hírtelevízióban.

Ahmadinezsád vasárnap érkezik New Yorkba, ahol kedden, néhány órával George Bush amerikai elnök után beszédet mond az ENSZ-közgyűlésben

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×