eur:
389.64
usd:
361.86
bux:
68475.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az izzadó terrorista lebukik

A brit terrorelhárítás központja, a MI 5 a terrorveszély fokozatát "súlyosként" határozza meg az amerikai tragédia keddi évfordulója előtt. Ennek megfelelő a készültség is.

A "severe" azaz súlyos fokozat egy besorolással enyhébb, mint a "kritikus" megjelölésű.

Az elhárítás elsősorban a repülőtereket és a tömegközlekedés gócait félti. Emlékezetes, hogy legutóbb váratlan helyen, a skóciai Glasgowban léptek akcióba iszlám terroristák, a repülőtér csarnokába akartak behatolni gázpalackokkal megrakott, égő dzsippel.

Az amerikai évforduló előtt Skócia vasárnapi lapja, a Scotland on Sunday hozta nyilvánosságra, hogy a brit repülőterek nagy anyagi ráfordítással, új, rendkívül érzékeny észlelőkamerákat kapnak.

Ezek még a bőrfelületi hőmérséklet mérésére is alkalmasak, de az a lényegük, hogy beépített, számítógépes megfigyelő szerkezetükkel önműködően jelzik a csarnokban állók gyanús mozdulatait vagy viselkedését.

Ilyen kamerák már működnek a világ több részén, de Nagy-Britanniában újdonságnak számítanak. Nem azokat figyelik, akik már átestek a biztonsági ellenőrzésen, hanem a csarnok tömegét, például a check-in pultoknál sorban állókat.

Négy kamerával egyszerre több száz embert lehet megfigyelni. A szerkezetbe táplálható a már ismert gyanús személyek képe is.

A berendezés azt is jelzi, ha valaki feltűnően verítékezik a csarnok hőmérsékletétől függetlenül.

Amerikában, a bostoni repülőtéren arra hívta fel a szerkezet az őr figyelmét, hogy egy katonaruhás személy tartózkodik az előcsarnokban, de túl hosszú a haja ahhoz, hogy valóban katona legyen.

A brit terrorelhárítás műszaki felkészültsége egyre korszerűbb. Iszlám szélsőségesek nemrég egy al-Kaida-túsz lefejezéséről készített videót küldtek szét az interneten.

Az elhárítás azonnal észlelte, hogy a 21 éves Mohamed Azil Szidik egy vidéki városkában letöltötte a képeket.

A villámgyors házkutatás során al-Kaida propagandaanyagot és robbanószerkezet összeszerelésének leírását találták a lakásán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×