eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bush: "Nem kell félniük a rakétavédelmi rendszertől"

Oroszország is vegyen részt az amerikai rakétapajzs építésében - vetette fel egynapos prágai látogatásán George Bush amerikai elnök. A csehek 61 százaléka ellenzi az országukba tervezett amerikai radarállomást, és talán ennek is betudható, hogy Bush szokatlan módon még a cseh ellenzék vezetojével is találkozott. Putyin orosz elnök hétfőn válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha felépülne a védelmi rendszer.

"Nem kell félniük a rakétavédelmi rendszertől! Sőt, miért nem működnek együtt velünk? Küldjék át a tábornokaikat és a tudósaikat, hogy lássák, hogyan működik a rendszer. Teljesen nyíltak leszünk" - üzente Vlagyimir Putyinnak Prágából az amerikai elnök.

Bush - akit békés tüntetők fogadtak a cseh fővárosban - egy  ajtóról-ajtóra házaló biztosítási ügynök állhatatosságával próbálja eladni a rakétavédelmi rendszert új, közép-európai szövetségesének.
A cseh lakosság 61 százaléka ellenzi, hogy az esetleges új hidegháború frontvonalába kerüljön. Vaclav Klaus cseh elnök és Mirek Topolanek konzervatív miniszterelnök viszont kiáll a Bush-terv mellett.
A cseh sajtó szerint jól jelzi, mennyire fontos Washingtonnak a prágai igen, hogy Bush szokatlan módon még Jiri Paroubekkel, az ellenzéki szociáldemokraták vezérével is találkozott, aki ellenzi, hogy a rendszer egy részét cseh földön építsék fel.

Vlagyimir Putyin hétfőn még nem körvonalazott válaszlépésekkel fenyegetőzött, és azt mondta, az orosz rakéták ismét célba vehetik Európát.

Washington válaszul megismételte, hogy a pajzs a renegát államok - például Irán és Észak-Korea - elleni védelmet szolgálja, és nem az oroszok ellen irányul.

Illetékesek attól tartanak, hogy szerdai G8-as csúcs napirendjét - tehát a globális felmelegedés és a szegénység elleni fellépést - háttérbe szorítja a Moszkvával kirobbbant nyilatkozatháború.

Ez sokban függ attól is, hogy mennyire lesz Oroszországgal szemben kritikus George Bush délutáni, prágai beszéde, amelynek témája a demokrácia védelme lesz.

Fehér házi források annyit elárultak, hogy Kínát és Oroszországot külön megemlíti az elnök, és várhatóan - tavalyi budapesti látogatásához hasonlóan - méltatni fogja azt az utat, amelyet a volt kommunista országok bejártak a rendszerváltás óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×