eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Példátlan lázadás készül: "nincs gyomruk ehhez"

Több magas rangú amerikai parancsnok is lemond abban az esetben, ha George Bush elnök elrendeli Irán megtámadását - értesült a Sunday Times védelmi és titkosszolgálati forrásokból. A tábornokok vakmerőnek és végig nem gondoltnak tartják a tervet.

Sokak szerint George Bush mindenképpen meg akarja oldani hivatali idejében az iráni kérdést, hogy a perzsa állam ne tehessen szert atomfegyverre. A brit lap értesülései szerint azonban körülbelül öt tábornok és tengernagy lemond, ha az elnök kiadja a támadási parancsot.

Az újságnak egy brit titkosszolgálati informátor azt mondta: "Négy vagy öt olyan tábornokot is ismerünk, akik lemondanak, ha Bush támadást rendel el. Egyszerűen nincs gyomruk ehhez a Pentagonban, és sokan megkérdőjelezik, hogy a támadás hatékony vagy egyáltalán lehetséges lenne".

Tábornokok ilyen mértékű lázadása példa nélküli lenne az amerikai történelemben. "Az amerikai tábornokok általában maradnak, és harcolnak, amíg ki nem rúgják őket" - fogalmazott egy Pentagonban dolgozó informátor.

Robert Gates, az amerikai védelmi miniszter többször is figyelmeztetett az Irán elleni csapás veszélyeire, sokak szerint ezzel a tábornokok véleményének is hangot adott.

Az is figyelemre méltó, hogy Peter Pace tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kijelentette: jelenleg nincs esélye egy Irán elleni háborúnak, és megkérdőjelezte az iraki felkelők iráni támogatását is.

Hillary Mann, aki 2004-ig a Nemzetbiztonsági Bizottság Irán-szakértője volt, kijelentette: "Peter Pace nagyon komoly és lojális katona, rendkívüli dolog, hogy nyilvánosan mondta el a véleményét, és a Fehér Ház, a Nemzetbiztonsági Bizottság és a Pentagon közötti jelentős ellentétekre utal".

Mások odacsapnának

A képet árnyalja, hogy az amerikai légierő vezetői egyáltalán nem ódzkodnak egy háborútól. Michael Moseley tábornok, a légierő parancsnoka egy február eleji konferencián Iránt nevezte meg a legvalószínűbb célpontnak az amerikai repülők számára.

A New Yorker magazin értesülései szerint a Pentagonban már létre is hozták az Irán elleni légi hadjáratot tervező bizottságot. A múlt héten a térségbe érkezett a John C. Stennis repülőgép-hordozó vezette csapásmérő harccsoport, megduplázva az addigi jelenlétet.

Irán a múlt héten ismét visszautasította, hogy visszafogja atomprogramját. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint az ország hamarosan már olyan urándúsító-kapacitással rendelkezik majd, amely évente két atombomba gyártását teszi lehetővé. Teherán szerint azonban atomprogramja kizárólag békés célú.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×