eur:
389.56
usd:
361.71
bux:
68460.83
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Európában egyelőre nem okoz gondot az olajvita

A Barátság kőolajvezeték elzárásával kapcsolatban a német kancellár olyan együttműködési szerződés kidolgozását sürgette az Európai Unió és Moszkva között, amelyben Oroszország szavatolja, hogy megbízható energiaszállító lesz.

Angela Merkel az ügyet kedden Berlinben megvitatja az EU Bizottságának elnökével, akivel egyeztetni akarja az unió soros elnökeként tervezett céljainak megvalósítását is.

A tévének adott nyilatkozatában a kancellár leszögezte, hogy az energiaszállítással kapcsolatos orosz-fehérorosz vita nem veszélyezteti Németország kőolaj-ellátását. A Barátság vezeték elzárása nem fenyegeti a németországi energiaszolgáltatást - jelentette ki Angela Merkel, azonban síkra szállt az energiaforrások bővítése mellett az esetleges függőség megakadályozására.

Németország nyersolajszükségletének közel egy-ötödét a Barátság vezetéken át Oroszországból fedezi. A csapok elzárása óta nem érkezik olaj a leunai és schwedti finomítóba sem, de Berlinben a gazdasági minisztérium szóvivője hangoztatta, hogy kellő mennyiségű tartalék áll rendelkezésre akár hosszabban tartó válság esetére is.

Fontos téma lesz a csúcstalálkozón is

A téma vezető helyen szerepel Angela Merkel és José Manuel Barroso berlini értekezletén is. Az Európai Unió bizottságának elnöke azért jött a német főváros bő fél év során meg akar valósítani.

Diplomáciai források szerint a felek egyetértettek abban, hogy a márciusban esedékes EU-csúcson elsősorban az energiaforrások bővítéséről kell megállapodást kötni egyben pedig gondoskodni kell olyan együttműködési szerződés kidolgozásáról is az unió és Oroszország között, amelyben Moszkva vállalja, hogy megbízható energiaszállító lesz.

Angela Merkel a tévének adott nyilatkozatában szóba hozta az atomenergia-ipar leállításának következményeit is és ezzel újabb vitát robbantott ki a nukleáris energia pártolói és ellenzői között. A kormányban résztvevő Szociáldemokrata Párt helyettes frakcióvezetője máris leszögezte, hogy szó sem lehet az atomerőművek fokozatos leállításáról kötött korábbi megállapodás átértékeléséről.

Az ellenzéki Zöldpárt egykori környezetvédelmi minisztere pedig hangoztatta, hogy nukleáris energiával sem lakásokat nem lehet fűteni, sem pedig autókat feltankolni. Angela Merkel jelezte, hogy január 21-re tervezett moszkvai tárgyalásain kitér a Barátság kőolajvezeték elzárásából eredő problémákra is.

Szlovákiának 73 napra elegendő a tartaléka

Az orosz-fehérorosz olajvita Szlovákiára is kihat, hiszen hétfőn este röviddel nyolc óra előtt leállt az ország olajellátása. A Slovnaft olajfinomító ennek ellenére teljes kapacitással dolgozik, hisz elegendő olajtartalékkal rendelkezik.

Az illetékesek szerint a szállítási problémák nem befolyásolják az üzemanyag-ellátást, az országnak ugyanis 73 napra elegendő tartaléka van. A Slovnaft mindenesetre 5 forintnak megfelelő összeggel csökkentette a benzin árát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×